Ledare

En fasta anpassad för vår tid är avhållsamhet från onödiga ord

Med askonsdagen inleddes fastan: 40 dagar som en förberedelse för påskfirandet. Traditionellt har fastan inneburet att avstå eller minska matintaget under denna period.

Men uttrycken har kommit att bli mer individuella och tidsanpassade så att fasta innebär att avstå något som till vardags upptar tid och energi. Som en hjälp till större medvetenhet och koncentration på det verkligt viktiga.

Även påve Franciskus uppmanar till en fasta som hade varit obegriplig för 20 år sedan, men mitt i prick i vår tid: ”Fastan är en tid för att stänga av mobiltelefonen och i stället ansluta till evangeliet.”

Budskapet är att avhålla sig från onödiga ord, rykten och skvaller för att lyssna till ord som verkligen betyder något. Att under fasteperiod lyssna på och tala direkt till Jesus Kristus.

En nödvändig uppmaning till alla oss som dagligen översköljs av oändligt många ord och meningar, inte minst genom närvaron på sociala medier. Ett brus som gör det utmanande att urskilja Andens viskning.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig