Ledare

Joakim Hagerius: Coronarädslan utnyttjas skamlöst

Det är inte konstigt att viruset som sprider sig allt snabbare skapar rädsla. Ingen kan i dag säga hur omfattande detta blir.

Med stor osäkerhet blir kommunikation extra viktigt. När statsminister Löfven och statsråden Damberg och Hallengren kallade till presskonferens i måndags kväll var budskapet klart: Beredskapen är god och besluts­förmågan kraftfull. Det var viktiga signaler och tydlig kommunikation.

Men det räcker inte med en presskonferens för att möta rädslan. Att informationen som ges är olika beroende på vilket sjukhus du besöker eller att skolor och stora arbetsgivare inte har liknande rekommendationer och information ger näring till en redan befintlig osäkerhet. Det borde inte vara omöjligt för samhällsbärande institutioner att koordinera information för att i någon mån möta den rädsla som finns.

Men priset tar ändå tv-kanalen Visjon Norge som tillåter sändningar med en självutnämnd profet som utlovar Guds beskydd mot viruset för den som betalar 2 020 kronor. Det är inte bara ett skamlöst utnyttjande av människors rädslor. Det är riktigt dålig teologi och ett förvanskande av evangeliet.

Läs mer Pastorn Dionny Baez bad om pengar för "coronaskydd" i norsk tv

Att tv-kanalens grundare Jan Hanvold försvarar sändningen och profeten Baez med att han tillhör den stora pingstkarismatiska familjen är helt omdömeslöst. I både Sverige och Norge har pingstkarismatiska profiler och andra kyrkoledare fördömt tilltaget i skarpa ordalydelser.

Människors rädslor behöver tas på allvar och mötas, men får aldrig, ALDRIG, utnyttjas för egen vinning.

Läs mer Joakim Lundqvist: Grov manipulation att manas betala för Guds beskydd

Fler artiklar för dig