24 september 2021

En tidning på kristen grundLedare

Frida Park: Kampen för samvetsfrihet fortsätter, men inte i Europadomstolen

Ellinor Grimmark och Ruth Nordström.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Det är bedrövligt och sorgligt att vidare prövning nu inte längre är möjlig.

—   Frida Park

Det uppmärksammade dramat samvetsfrihetsvänner följt länge och väl – sedan 2013 – fick sin upplösning i dag. Europadomstolen för mänskliga rättigheter nekar prövningstillstånd för Ellinor Grimmark och Linda Steen på alla tre punkter. En lång juridisk process, med ofattbara smutskampanjer och mediedrev i kölvattnet, får nu sitt slut. Det är bedrövligt och sorgligt att vidare prövning nu inte längre är möjlig.

Det som är viktigt att slå fast är att detta inte betyder att Grimmark och Steen och deras jurist, Ruth Nordström, har haft fel angående samvetsfrihet. Europadomstolen, såväl som svensk domstol, konstaterar att en inskränkning i den mänskliga rättigheten samvetsfrihet, artikel nio, har skett. Vad de, till skillnad från barnmorskorna anser, är att den inskränkningen är rimlig – “proportionelig”.

Även om alla de som gärna sett att samvetsfriheten just den här vägen skulle kunna bli juridiskt skyddad i Sverige får se sina förhoppningar grusade fortsätter arbetet för rätt till samvetsfrihet. Den juridiska dörren må ha stängts i dag. Men samvetsfrihet är fortfarande en grundlagsskyddad mänsklig rättighet och alldeles oavsett vad man har för uppfattning om vilka regler som ska gälla vid abort är den rättigheten något Sverige, som så många andra länder i Europa, bör kunna hedra.

Läs mer Europadomstolen tar inte upp barnmorskefallet

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar