19 oktober 2021

En tidning på kristen grundLedare

Joakim Hagerius: Andakter på nätet ersätter inte personlig kontakt

Organisera en tele­fonkedja, fråga hur den andre mår,­ vilka behov som finns, be Fader vår tillsammans, sjung en psalmvers, läs välsignelsen. Det är att vara församling.

Församlingen New Life i Stockholm filmar och firar gudstjänst utan att församlingen finns i rummet. Men också den sociala isoleringen behöver mötas.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

I måndags tog myndigheterna ytterligare ett steg för att begränsa den snabba spridningen av viruset, för att skydda riskgrupper och för att ge sjukvården möjliga förutsättningar att behandla dem som behöver vård: För 70 plus gäller nu självisolering. Att inte vistas i miljöer där andra människor rör sig, inte ens för att handla mat. Och i går rekommenderade regeringen distansundervisning för gymnasie- och högskolor.

Att samhället rör sig snabbt mot en större isolering och att allt fler hamnar i hemkarantän är oundvikligt. Och ingen vet med säkerhet hur länge det kommer pågå.

Många församlingar har agerat snabbt och mött utvecklingen med närvaro på nätet. Gudstjänster­ livesänds på söndagar och för den som vill går det att lyssna på andakter varje dag från olika kyrkor. I går kväll sände en av bröderna från Taizé, det ekumeniska klostret i Frankrike, kommunitetens kvällsbön live på Facebook genom sin telefon, från sin böne­plats. Upplevelsen var nästan som att befinna sig i rummet tillsammans med bröderna och människor från när och fjärran som också förenades i bön och lovsång genom sina skärmar.

Läs mer Församling ringer runt till sina äldre medlemmar

Att fler församlingar utvecklar en större närvaro på nätet är något gott som kommer ur en svår tid. Webbsändningar ökar räckvidden, det är ett effektivt sätt att komma ut och få fler inom hörhåll. Och många av de initiativ som uppstår på grund av nuvarande omständigheter kommer leva vidare och vara en självklar del av församlingarnas liv när vi är på andra sidan krisen och tillvaron normaliseras igen.

Trots många fördelar med nätet finns det en för kristen tro omistlig del som inte kan ersättas med aldrig så många webbsändningar – det personliga mötet, interaktiviteten, att både få ta emot och bidra.

I ett bibelstudium över den kristna församlingens födelse och karaktär är beskrivningen från Apostlagärningarna central: ”De höll samman och möttes varje dag i templet, och i hemmen bröt de brödet och höll måltid med varandra i jublande, uppriktig glädje.”

Den sociala aspekten är utmanande i dessa tider. Men fortfarande är det möjligt för många av oss att mötas till gudstjänst, att be och lovsjunga tillsammans, om än i mindre skala. Håll fast vid det så länge det är möjligt. Men hur fungerar det för 70 plus och andra med förhöjd risk som bör självisolera sig?

Nätet flödar över av gudstjänster och andakter. Det är inte den stora utmaningen. Lägg därför tankekraft och kreativitet på att det omistliga och ömsesidiga mötet kan ske, för att bryta den sociala isoleringen.

Inte alla har någon som ringer eller skypar eller hjälper till att handla mat. Organisera en tele­fonkedja, fråga hur den andre mår,­ vilka behov som finns, be Fader vår tillsammans, sjung en psalmvers, läs välsignelsen. Det är att vara församling.

Läs mer EFS manar kyrkor att hålla öppet

Joakim Hagerius

Joakim Hagerius

Joakim Hagerius är tidigare opinionsredaktör och ledarskribent på tidningen Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare