16 april 2021

En tidning på kristen grundLedare

Frida Park: Kyrkor – världens sämsta arbetsgivare?

Förväntningar har sannolikt sin beskärda del i ekvationen – på vad en församling och en pastors- eller prästtjänst ska vara och innebär.

Hur kommer det sig att kyrkor sticker ut när det gäller antalet sjukskrivna på grund av kränkande särbehandling? Godhets- eller snällhets­kultur, konflikträdsla och bristande förståelse av vad ett arbetsgivaransvar innebär är några av svaren (Kyrkorna har en godhetskultur där problem sopas under mattan).

Förväntningar har sannolikt sin beskärda del i ekvationen – på vad en församling och en pastors- eller prästtjänst ska vara och innebär. När kyrkor, informellt och omedvetet eller som en del i en medveten skapad struktur, tagit på sig ansvaret det innebär att vara arbetsgivare, medföljer ett stort ansvar. Ett man bevisligen inte alltid varit beredd att ta.

Utbildning är nödvändigt. Och orimliga fårakrav på herden behöver justeras. För vem ska leda hjorden om alla herdar är sjukskrivna?

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar