24 september 2021

En tidning på kristen grundLedare

Frida Park: Platsen för sex är i ett livslångt äktenskap

Sällan har kristna haft större anledning att hålla fast vid Bibelns ideal kring sex. Och vad sorgligt då, om saltet förlorat sin sälta.

STOCKHOLM 20140626
Siewert Öholm, frilansjournalist, kolumnist och debattör fotograferad inför sin 75-årsdag i augusti
Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Det har inte gått särskilt lång tid sedan metoo svepte över världen. I en befrielserörelse som sällan skådats vågade kvinnor berätta om övergrepp och trakasserier de utsatts för. Hur kommer det sig att så många drabbats?

Problemet har en sådan magnitud att det inte kan bortförklaras med enstaka individer. Det handlar om strukturer. Och det handlar om normer. 1960-talets rebeller vände sig emot kyrkans traditionella syn på äktenskap och predikade i stället att det högsta goda är njutning. "Så länge det känns okej är det okej" blev och har förblivit den rådande sexualmoralen. Inga moralkakor om vad som är rätt eller fel blev längre tillåtna.

Samhället, särskilt efter metoo, är noga med att betona samtycke. Men enbart samtycke är inte tillräckligt när unga tjejer och killar lär sig om sex av den fria sexualitetens mest högljudda profeter, porrsajterna.

De sår som personer som blivit utsatta för sexuella kränkningar och övergrepp fått visar att sex handlar om mer än fysiska sensationer. Sex har en själslig dimension som inte försvann bara för att kyrkans sexualmoral kastades överbord.

Läs mer Pingst och Equmeniakyrkan: Därför tror vi unga hellre väljer att leva sambo

Med metoo-facit i hand tror jag att det är många med mig som tänker att den där medeltida (egentligen antika) synen på att sex mår bäst i ett äktenskap ändå har en poäng. Debattörer, twittrare och barnmorskor närmar sig ämnet försiktigt. Avhållsamhet högaktas – i alla fall om vi talar om flyg, kött och socker. Om skolans sexualundervisning skulle utveckla mantrat "så länge ni är överens är allt okej, pröva", till "det är också helt okej att vänta, pröva", kan det innebära verklig skillnad för unga tjejer och killar.

Läs också Sambo eller gifta sig? Unga kristna berättar om sina olika beslut

Nu påstår ingen att det är lätt att vänta. I sommar har sex före äktenskapet debatterats i Dagen. Tankegångarna känns igen: "Vad ska man göra om man inte kan vänta tills man gift sig?" eller "Man måste ju prova om man passar ihop!". Men ligger det inte något i tanken att om vi ska komma till rätta med trakasserier och övergrepp måste vi öva oss i att styra våra begär?

Ett sunt sexliv handlar verkligen inte enbart om att vänta till bröllopsnatten. En guldring på fingret är ingen garanti för en sund relation. Även i äkta sängar sker fruktansvärda svek, kränkningar och övergrepp. Det kan vi inte blunda för.

Men kyrkan behöver inse sin potential i att kunna erbjuda en välbehövd motkultur: Genom att fortsätta tala om att platsen för sex är i ett livslångt äktenskap. Sällan har kristna, så ofullkomliga vi nu är, haft större anledning att hålla fast vid Bibelns ideal kring sex. Och vad sorgligt då, om saltet förlorat sin sälta.

Och ärligt talat. Ett gott sexliv handlar mer om dygder som osjälviskhet, generositet och ödmjukhet än om att vara sexuellt kompatibla. För den som eftersträvar ett givande förhållande lönar det sig att lägga energin på att undersöka hur man kommunicerar, löser konflikter samt vilka förväntningar och värderingar man har. Finns äktenskapstycke på dessa områden finns goda förutsättningar för en livslång – och tillfredsställande – relation.

Läs också Cilla Eriksson: Att skiljas skadar en människa mer än sex före äktenskapet

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar