24 september 2021

En tidning på kristen grundLedare

Partiledardebatten skulle ju inte handla om migration

De kulturella utmaningarna måste adresseras på ett riktigt sätt

Sveriges partiledare uppställda inför söndagens debatt i SVT Agenda.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

När jag växte upp på 1980-talet skämtade vi om Pekka. Han skulle “inte skära, bara rispa”. Det sades alltid med finsk brytning. Hur kunde vi skämta om finnar på det sättet som om de vore mer våldsamma än övriga svenskar? Vi vet att det inte är sant. Ändå kan liknande föreställningar om invandrare höras i dag.

I söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda skulle det inte handla om vare sig migration eller integration. Men som samhällsdiskussionerna i dag är inramade var det i det närmaste självklart att debatten om kriminalitet skulle hamna just där. Migranter anses i allmänhet vara ett problem. Logiken är att de inte vill integrera sig och de bygger parallellsamhällen vilket leder till kriminalitet.

Visst finns det stora integrationssvårigheter och gängkriminaliteten är ett allt större problem. Forskning visar att den har sin mylla i utanförskapsområden där radikala miljöer frodas. Det är därför bra att straffen skärps mot de gängkriminella och att det föreslås nya insatser som exempelvis vittnesskydd. Det är givetvis också bra, som tillträdande vd:n på Timbro, Benjamin Dousa, säger i Svenska Dagbladet, att förutom att få ner brottsligheten behövs nya jobb och bättre skolor. Vi behöver göra allt detta, men det räcker inte – det finns ett problem som ligger djupare. Problemet handlar om det kort som Sverigedemokraterna alltid drar fram ur rockärmen – kulturkortet.

SD:s lösning på de stora kulturella skillnaderna är att stoppa migrationen, eller bara tillåta människor att komma från kulturer som liknar vår egen. Som finnar till exempel. Problemet är att SD:s syn på kulturer är felaktig. Kulturer är inte statiska och oföränderliga utan hela tiden under omförhandling. Kulturella skillnader kan därför inte lösas, men förståelse och vänskap kan skapas mellan människor från olika kulturer. Det är viktigt att människor möts på riktigt över kulturella gränser. Och är det inte här som den svenska kulturen visar upp brister?

Kulturella skillnader kan därför inte lösas, men förståelse och vänskap kan skapas mellan människor från olika kulturer.

—  Fredrik Wenell

Det insåg jag på en klassfest med ett barn som tillfälligt bodde hos oss. Skolan finns mitt emellan ett villaområde och ett utanförskapsområdet. Skolan har därför en etnisk blandad elevgrupp. Barnet ville så gärna gå dit. Vi upptäckte att det bara kom barn med icke-svensk bakgrund. Barnen från de etniskt svenska familjerna dök inte upp. Det var samma sak vid sommaravslutningen. På den gemensamma picknicken satt familjerna med svenskt ursprung från villaområdet på ena sidan och de med icke-svensk bakgrund på den andra. Det var något med skillnaderna mellan kulturerna som gjorde att de aldrig riktigt möttes.

Visst behöver vi hårdare tag och bättre förutsättningar på arbetsmarknaden. Politiken kan underlätta möten, men inte skapa dem. Kulturer förhandlas hela tiden i mötet mellan människor. Och möten sker på arbetsplatser, i skolor och i föreningslivet men ansvaret för att hjälpa gäster att förstå har alltid värdarna.

Fredrik Wenell

Fredrik Wenell

Fredrik Wenell är ledarskribent på Dagen sedan hösten 2020.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare