25 oktober 2020

En tidning på kristen grundLedare

Kommunal beröringsskräck en gång till

Då var det dags igen med ytterligare ett exempel på kommunal beröringsskräck för allt som har med religion att göra. Den här gången är det Landskrona som med hänvisning till hur andra kommuner gör och till barnkonventionen planerar att dra in bidragen till EFK-kyrkan Livsglädjes barn- och ungdomsverksamhet. När motsvarande åtgärd var på gång i Göteborg för något år sedan väckte det stor uppmärksamhet. Kritiken fick kommunen att vända på klacken och uttryckligen tillåta exempelvis att scoutmöten får avslutas med en kort bön. Förhoppningsvis tar också Landskronas kommunpolitiker sitt förnuft till fånga och inser det ologiska i att samma församling som man ber om hjälp när det krisar i samhället inte ska kunna få stöd för barn- och ungdomsverksamhet på kristen grund. Och att hänvisa till barnkonventionen är ett slag i luften, eftersom den uttryckligen tillerkänner även barn rätten att få utöva sin religionsfrihet. Bidraget från kommunen är säkert inte utan betydelse för församlingen – men principen är ännu viktigare.


Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på Dagen.

Fler artiklar