28 september 2021

En tidning på kristen grundLedare

Upp ur Trump- och Biden-dikena, kristna!

Kärleken till trossyskon får inte offras på polariseringens altare

Vittnesbördet inför omvärlden måste förbli kärleken till medmänniskan, oavsett om denne föredrar en annan presidentkandidat än den man själv vill ska vinna.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Överallt hårdnar debatten kring vem som är mest lämpad att styra ett av världens mäktigaste länder – USA. Att hårda ord är regel snarare än undantag och kommer säkerligen synas i kommande natts debatt mellan sittande president Donald Trump och utmanaren Joe Biden. Och detta troligen även om den enes mikrofon stängs av medan den andre talar – ett nytt formgrepp debattledarna tvingats ta till för att göra debatten någorlunda civiliserad.

Nu i veckan kom PEW med en färsk undersökning om hur stödet för de olika presidenterna ser ut bland troende. 78 procent av vita evangelikaler stödjer Trump medan 90 procent av svarta protestanter uppger att de kommer rösta på Biden, som vi skrivit om på nyhetsplats (16/10). Splittringen mellan amerikanska kristna är tydlig och åskådliggörs av ett uppskruvat tonläge om vilken kandidat som är mest kristen, profetior om utvalda kandidater och bibelordsciterande om sista tiden.

Läs mer: Rekordmånga kristna ledare sluter upp bakom Biden

Den polarisering som syns i den amerikanska politiska debatten skapar rejäla ringar på vattnet även på den här sidan Atlanten. När Dagen på debatt- och ledarplats publicerat artiklar om amerikansk politik vittnar siffrorna och mejlkorgen om ett stort engagemang bland läsarna. Även i Sverige, med helt andra religiösa och politiska förhållanden, kan vi se tecknen på skärpta motsättningar mellan troende.

I fredags frågade jag mina Facebook-vänner vilken presidentkandidat de skulle rösta på om de var tvungna att välja. Inlägget fick många svar skrivna med stor glöd. Och tyvärr tog det inte lång tid innan de hårda orden, versalerna och utropstecknen började synas för att till sist ta över. Och det stannade inte där.

Vittnesbördet inför omvärlden måste förbli kärleken till medmänniskan, oavsett om denne föredrar en annan presidentkandidat än den man själv vill ska vinna.

Läs mer: Trump hyllades på gudstjänst i Las Vegas

Såväl Biden-förespråkare som Trump-anhängare menade att för den som är kristen borde valet vara lätt. En predikant skrev att frågan var enkel: “jag är kristen och läser min bibel” och liknande argument framfördes av andra som såg Trump som “ondskan själv” och att det är svårt att förstå hur någon kan välja Trump “utifrån kristna argument”.

För kristna är det visserligen självklart att motivera sina politiska ställningstaganden utifrån värderingar som i sin tur grundar sig i tron, så gör även den här ledarsidan. Men det är samtidigt inte förvånande att troende i många frågor landar i olika slutsatser. Ingen av oss äger all kunskap, all insikt – vi är alla ofullkomliga och den kunskap vi äger är ett styckverk. Det tarvar ändå en viss ödmjukhet inför egna och andras övertygelser.

Vittnesbördet inför omvärlden måste förbli kärleken till medmänniskan, oavsett om denne föredrar en annan presidentkandidat än den man själv vill ska vinna.

—  Frida Park

Det är också en av anledningarna till varför kristna genom historien vinnlagt sig om att vara fridsstiftare. Jesu ord om att söka enheten förpliktigar. Kristna hamnar på skilda linjer i sakfrågor och sympatiserar med eller engagerar sig i alla olika partier. Det är precis så det ska vara – människor som bottnar i kristna värderingar behövs över hela linjen. Men det är viktigt att den kristna tron inte blir slagträ i diskussionen och att vittnesbördet inför omvärlden förblir kärleken till medmänniskan, oavsett om denne föredrar en annan presidentkandidat än den man själv vill ska vinna.

När argumenten riktade mot bröder och systrar i tron utgår ifrån olika varianter på “du är inte tillräckligt god kristen om du inte tycker som jag”, då har vi lämnat allt av kristen syskonkärlek bakom oss. Då är vi riktigt illa ute.

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar