Ledare

Så hjälper vi barn och ungdomar att behålla tron

Återupptäck de gamla beprövade vanorna

Ungdom på Skateboard.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

I dag är det mer än 50 procent av ungdomarna i frikyrkliga församlingar som lämnar tron. Det visar en nyligen publicerad rapport från Bibeln idag. De har frågat ungdomsledare i tre frikyrkliga samfund om hur många som är kvar i tron vid vissa åldrar och kommer med den dystra slutsatsen att mer än hälften lämnar. För en del av oss som jobbat ett tag med frågorna både akademiskt och pastoralt kommer det inte som en överraskning utan som en bekräftelse på det vi redan anade. Men sista ordet är inte sagt, det finns hopp.

Varför är det inte förvånade? Det enkla svaret är: sekularisering.

Sekularisering är ett ganska tröttsamt ord. Det kan betyda så många olika saker och är laddat med en mängd känslor. Men likväl är det som ett ord som kan hjälpa oss att förstå varför det ser ut som rapporten visar. Det bästa är att en förståelse för vad sekularisering innebär också kan hjälpa kyrkan med strategier för att åtgärda flykten från kyrkorna.

En enkel och bra definition på sekularisering har statsvetaren Marie Demker myntat: “Religion betyder allt mindre för allt fler människor inom allt fler samhällsområden.” Det betyder att våra liv präglas av helt andra normer än de som tidigare kom från den kristna tron. Det gäller också livet i familjen.

För många är det valet lätt, och det är inte kyrkans verksamhet som kommer ut som vinnare.

—  Fredrik Wenell

Och det är precis det som Bibeln idags rapport visar. Det finns alldeles för få eller inga kontakter mellan dem som jobbar med ungdomarna i kyrkan och med vårdnadshavarna. Tron förpassas till fritiden och aktiviteterna i kyrkan.

För barn och ungdomar konkurrerar då tron med idrottsaktiviteter, gaming, kompisar och annat som hör fritiden till. De ställs inför valet: antingen kyrkans ungdomsverksamhet eller fotbollsträningen. För många är det valet lätt, och det är inte kyrkans verksamhet som kommer ut som vinnare.

Vi vet att vi överför de vanor vi själva har till nästa generation. Det handlar inte om att vi behöver börja göra massor med nya fräscha event, inte ens köpa rökmaskin. Vi behöver i stället tillsammans återupptäcka de vanliga kristna vanorna som burit generationer av kristna: be tillsammans, samtala om tron utifrån Bibeltexten och skapa nära relationer mellan människor i olika generationer.

Återupptäck den kristna kalendern genom att fira påsk och jul som kristna högtider. Låt den gemensamma middagen bli ett tillfälle för bön, gå regelbundet på gudstjänst och varför inte gå ihop några familjer i en husgrupp så får barnen och ungdomarna andra vuxna förebilder. Goda vanor garanterar inte att barnen stannar i tron, men chansen är betydligt större. Ytterst sett vilar allt i Guds händer.

Det är dags att vi inser att den kristna tron inte ska betyda allt mindre på allt fler områden, utan tvärtom. Det kan vi bara ändra på om vi inser att församlingens liv och familjelivet måste ses som en helhet. Avsluta året med det enkla: läs julevangeliet tillsammans under julen. Och låt det nya året börja med att återupptäcka goda vanor både i församlingen och i hemmen.

Fredrik Wenell

Fredrik Wenell

Fredrik Wenell är ledarskribent på Dagen sedan hösten 2020.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig