19 januari 2021

En tidning på kristen grundLedare

Pandemilagen kan ge ytterligare kreativitet

Kommentar: När invanda mönster bryts kan nya och kreativa förändringar uppstå

Den pågående pandemin visar tydligt att Sverige har saknat juridiska verktyg för begränsningar i kristider. Den nya pandemilagen är därför välkommen, även om den innebär att den kan bötfällas som deltar i en gudstjänst som bryter mot rekommendationerna.

Det är självklart för de allra flesta kyrkor att begränsa smittspridningen. Det finns alltid risker med lagar som är avsedda för kristider. Speciellt om staten skulle använda lagen när det inte är kris och religionsfriheten därför begränsas utan speciell orsak.

Visst är det många av oss som längtar efter att kunna mötas till gemensam gudstjänst i fysiska rum. Trots det borde begränsningen, och har redan gjort, göra församlingar ännu mer kreativa i hur församling kan levas. Men när invanda mönster bryts kan nya och kreativa förändringar uppstå.

Fredrik Wenell

Fredrik Wenell är ledarskribent på Dagen sedan hösten 2020.

Fler artiklar