Ledare

Putins Ryssland bevisar återigen att landet är en skendemokrati

Fallet Navalnyj sätter ljuset på korruption och nationalism

Alexei Navalny står i en bur och visar en hjärtsymbol under en utfrågning.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Dom i rättegången mot oppositionsledaren och antikorruptionskämpen Aleksej Navalnyj har fallit. Det blir fängelse i tre och ett halvt år, med motiveringen att han ska ha brutit mot reglerna för sin villkorliga frigivning. Att han inte kunde höra av sig till myndigheterna eftersom han befann sig i Tyskland i koma efter att ha förgiftats med nervgift, troligen av ryska regimen, bortser domstolen helt ifrån.

Genom den rakryggade Navalnyjs avslöjanden på Youtube om den oerhört utbredda korruptionen i allmänhet och på sistone det mångmiljardpalats president Vladimir Putin påstås ha byggt med skattepengar i synnerhet, har 10 000-tals gett sig ut på gatorna och demonstrerat. Detta tolereras inte av den före detta KGB-agenten Putin som vill slå ned varje tendens till uppror mot sitt styre. Massarresteringarna av demonstranter bekräftar bilden.

Hoppet står till att det ryska folket kan se igenom det nationalistiska spelet, från i första hand Putin - men också från Navalnyj.

—  Frida Park

Kritiken mot det korrupta system Putin skapat är massiv. Landet befinner sig på plats 129 i en internationell jämförelse där 180 länders korruption jämförts. Det saknas partier i egentlig mening, granskande och fria medier och fungerande parlament. Ryssland är, utan tvekan, en skendemokrati.

Modige Aleksej Navalnyj blir hjälten som utmanar skurkarna, den lilla människan mot systemet, David mot Goliat. På bara några år har han förvandlats från visselblåsare och bloggare till en av världens främsta antikorruptionsaktivister med rockstjärnestatus. Han började sitt engagemang i ett liberalt parti, men uteslöts efter sitt samröre med högerextrema grupperingar. Inför presidentvalet 2011 blev han rikskänd för sina anti-Putin-demonstrationer. Men han är även nationalisten som kallat grannfolken för skadedjur. Riktigt så frälsarlik som han gärna framstår som, är han inte.

Putin, nationalisten framför nationalister, skyr inte några medel för att bli av med Navalnyj, men beror det på att Navalnyj skulle ha en reell möjlighet att utmana om makten? SVT:s korrespondent i Ryssland, Bert Sundström, tror inte det utan siar att om Aleksej Navalnyj skulle tillåtas att ställa upp i ett presidentval skulle han kanske kunna få 25 procent. Att Navalnyj fått sådan status visar på de demokratiska problemens dignitet.

Frågan är om kampen mot korruption kommer att dö när den stora frontfiguren är undangömd i ett fängelse i bortersta Ryssland. Sveriges utrikesminister, Ann Linde, “talar diplomatiska” när hon slår fast att Sverige och EU anser att Navalnyj måste släppas fri och att han ska ha rätt att uttrycka sina åsikter. Att det internationella samfundet måste sätta press på Putin är självklart, men kommer det innebära någon skillnad?

Snarare verkar Kreml-administrationen fullständigt ignorera alla fördömanden, om det så handlar om invasionen av Krimhalvön eller förgiftning av obekväma dissidenter, och avfärdar kritiken med att det kommer från illasinnade människor som vill Ryssland illa. Hoppet står, som alltid, till att det ryska folket kan se igenom det nationalistiska spelet, från i första hand Putin - men också från Navalnyj.

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig