Ledare

SKR:s vädjan får inte klinga ohörd

Stoppade utvisningar för alla och amnesti för unga är rimliga krav

Till alla röster som vädjar för en humanitär lösning för de ensamkommande flyktingungdomar som hotas av utvisning till Afghanistan sällar sig nu Sveriges kristna råd (SKR). Argumenten för att hitta en utväg som ger dem möjlighet att stanna i Sverige är många och tunga. Det är bedrövligt om riksdagsmajoritetens strävan efter en så stram migrationspolitik som möjligt skulle drabba en grupp som under lång tid tvingats leva i ovisshet och oro.

Nu är det dags att sluta att lappa och laga

—  Elisabeth Sandlund

Gymnasielagen var en tveksam konstruktion redan när den infördes. Och sedan kom coronapandemin som har försvårat, snudd på omöjliggjort, chansen för dessa unga människor att få jobb snabbt efter avslutade gymnasiestudier. Själva utgångspunkten för lagstiftningen har alltså ryckts undan av omständigheter som ingen kunde förutse.

Nu är det dags att sluta att lappa och laga. Också den som vill se en snål svensk asylpolitik måste inse att riskerna är minimala för att en amnesti för denna väldefinierade grupp skulle utlösa en okontrollerbar flyktingström till Sverige.

De ensamkommande ungdomarna är inte de enda som hotas av att mot sin vilja sättas på ett plan till Afghanistan. Det är ett land i krig där civila dagligen faller offer för attacker och där bland annat kristna förföljs. Ingen, ung eller gammal, som lyckats ta sig till Sverige borde i dagsläget utvisas dit. Också på den punkten framför SKR berättigade krav. Låt oss hoppas att Morgan Johansson och hans regeringskolleger inte slår dövörat till.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig