13 maj 2021

En tidning på kristen grundLedare

Åkesson otydlig med allt förutom att SD vill ha makt

Kommentar. Väljarna fick inget besked om vilka krav SD kommer ställa

Det var en förvånansvärt nervös Jimmie Åkesson som på tisdagen inledde den direktsända presskonferensen då Sverigedemokraterna “skulle ge besked i regeringsfrågan”. Hela tillställningen andades stor vilja att skapa en bild av ett SD som kompetent, ansvarsfullt och redo att ta ansvar för ett Sverige “med riktigt allvarliga problem”. Men hur mycket besked fick då väljarna? Åkesson började med att slå fast att väljarna inte skulle få något besked om vilka krav SD kommer ställa för att ingå i ett regeringsunderlag. Det är måhända förståeligt – ur ett val- och förhandlingstekniskt perspektiv. Men det är samtidigt anmärkningsvärt att väljarna innan valet inte kommer få avgörande information, till exempel kring vilken politik “det konservativa regeringsalternativet” egentligen kommer att stå för.

Samtidigt är det ställt bakom allt rimligt tvivel vilken inriktning Sverigedemokraterna vill ha på svensk politik och Åkesson var allt annat än otydlig med att de kräver inflytande i paritet med sin storlek, vilket i dagsläget är samma som M och långt större än KD. Kommer de att få det? I hur hög grad? Det svaret sitter Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) på. Hittills har de båda öppnat för samtal och förhandlingar, men stängt dörren till att SD ska få sitta i regeringen. Hur mycket är det löftet värt? Risken är överhängande, som vanligt, att facit på den frågan kommer finnas väljarna till handa först långt efter att valurnorna är stängda. Även i detta, och som Åkesson själv sa på presskonferensen, “sitter djävulen i detaljerna”.

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Fler artiklar från Ledare