17 september 2021

En tidning på kristen grundLedare

KD i slagläge om förstatligad sjukvård

Pandemin har satt fingret på avigsidorna med splittring på regioner

Elisabeth Sandlund, i korthet.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Högst upp på Kristdemokraternas prioriteringslista inför valet 2022 står ett förstatligande av sjukvården, meddelar partiledaren Ebba Busch. Det är inget nytt krav utan har länge drivits av partiet, hittills utan framgång. Men med erfarenheterna från pandemin, som satt fokus på bristande samordning och ojämlik tillgång till vård, har läget aldrig varit bättre än nu att få gehör för en genomgripande reform.

Att landstingen bytt namn till regioner är inte mer än en kosmetisk förändring, som kostat en hel del pengar alldeles i onödan. Det saknas inte förebilder från andra länder. Lärdomar kan dras från grannlandet Norge men också från Storbritannien där NHS, National Health Service, närmast dyrkas som nationell symbol över alla partigränser, om man får tro DN:s ledarkolumnist Gina Gustavsson.

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare