13 maj 2021

En tidning på kristen grundLedare

KD i slagläge om förstatligad sjukvård

Pandemin har satt fingret på avigsidorna med splittring på regioner

Högst upp på Kristdemokraternas prioriteringslista inför valet 2022 står ett förstatligande av sjukvården, meddelar partiledaren Ebba Busch. Det är inget nytt krav utan har länge drivits av partiet, hittills utan framgång. Men med erfarenheterna från pandemin, som satt fokus på bristande samordning och ojämlik tillgång till vård, har läget aldrig varit bättre än nu att få gehör för en genomgripande reform.

Att landstingen bytt namn till regioner är inte mer än en kosmetisk förändring, som kostat en hel del pengar alldeles i onödan. Det saknas inte förebilder från andra länder. Lärdomar kan dras från grannlandet Norge men också från Storbritannien där NHS, National Health Service, närmast dyrkas som nationell symbol över alla partigränser, om man får tro DN:s ledarkolumnist Gina Gustavsson.

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på Dagen.

Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar