Ledare

Hög tid för skärpt lag mot fuskare

Missbruk av assistansersättning måste beivras på ett effektivt sätt

Elisabeth Sandlund, i korthet.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

En ny lag som gör det svårare för fuskare att göra sig rika på lagstiftningen om rätt till personlig assistans för människor med svåra funktionsnedsättningar är på gång, meddelar socialminister Lena Hallengren i SVT:s Rapport.

Om fusket stoppas finns kanske kraft att ta itu med det verkliga problemet

—  Elisabeth Sandlund

Det uppseendeväckande är inte att förslaget läggs fram utan att det inte skett för länge sedan. Det är upprörande att myndigheterna saknat effektiva redskap för att ingripa så att pengar inte läcker ur systemet.

Det är medel som behövs för att se till att så många som möjligt av dem som verkligen behöver assistans får chansen att, som det heter i LSS, leva ett liv som andra. Och att de personer som anställs för att ge stöd och hjälp har seriösa arbetsgivare. Om fusket stoppas finns kanske kraft att ta itu med det verkliga problemet, att LSS inte efterlevs utan stadigt urholkas.

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig