13 juni 2021

En tidning på kristen grundLedare

Jämförelse ger lägre tilltro till sin egen förmåga

Ny forskning visar att föräldrar jämför sitt föräldraskap med andra på sociala medier

Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord. Det gäller i allra högsta grad i sociala medier.

Vi brukar tala om att ungdomar påverkas för mycket av sociala medier, men ny forskning visar att det också gäller föräldrar. Om de jämför sig med andra de uppfattar som bättre i sitt föräldraskap skapar det en lägre tilltro till den egna förmågan och de mår sämre. När de tittar på bilder från dem de uppfattar sig bättre än blir det till att börja med stärkta i sin egen förmåga, men mår i det långa loppet inte bättre.

Vi har visserligen alltid jämfört oss, men den obegränsade möjligheten som sociala medier erbjuder gör oss ännu mer osäkra på vår förmåga. Därför behöver självkänslan förankras tidigt vilket, paradoxalt nog, föräldrar ansvarar för.

Fredrik Wenell

Fredrik Wenell är ledarskribent på Dagen sedan hösten 2020.

Fler artiklar från Ledare