Ledare

Joe Biden har lång väg kvar till helad nation

Hans bästa chans är en återgång till normalt liv för amerikanerna

94 procent av de amerikaner som betecknar sig som demokrater tycker att Joe Biden gör ett bra jobb. Den uppfattningen delas inte av de republikanska anhängarna, varav endast elva procent instämmer. Mycket tydligare än så går det inte att visa att USA fortfarande är en kluven nation. Den klassiska rivstarten under de första hundra dagarna som president har inte övertygat dem som hade önskat att Donald Trump skulle ha vunnit presidentvalet, än mindre dem som fortfarande hävdar att det var just det han gjorde.

Men det är knappast realistiskt att tro att såren från fyra års Trumpstyre, en hätsk valkampanj och ett efterspel som saknar motstycke i amerikansk historia skulle kunna läkas på ett kvartal. Biden behöver mer tid på sig att övertyga dem som inte röstade på honom huruvida han vill hela nationens väl. Å andra sidan tickar klockan snabbt. Det är bara ett år tills USA befinner sig i en ny valrörelse, vars utgång avgör om Demokraterna får behålla makten i både senat och representanthus.

Trumpisterna som står bakom expresidenten i vått och torrt kommer aldrig att låta sig övertygas. Det är inte dem som Biden behöver nå utan helt vanliga amerikaner, som brukar rösta republikanskt. Bidens största chans att få ett mer eller mindre motvilligt erkännande från dem ligger i att deras tillvaro tar en vändning till det bättre.

Då gäller det först och främst att bemästra coronapandemin. Bidens administration har lyckats dubbelt så bra som utlovat – mer än 200 miljoner amerikaner har fått åtminstone en dos vaccin. Vägen mot flockimmunitet är dock inte spikrak. De som ännu inte tackat ja till erbjudandet, däribland inte så få republikaner, är svårare att övertyga än alla dem som redan kavlat upp ärmen.

En huvudvärk för presidenten är migrationsfrågan.

—  Elisabeth Sandlund

Den ekonomiska återhämtningen får därutöver en skjuts av det gigantiska stödpaket som kongressen klubbat igenom och som gör att det omedelbart klirrar i kassan hos de flesta amerikaner. Men inte heller på den punkten är det klang och jubel. Hade Biden lyckats i sin ambition att få stöd för förslaget även hos Republikanerna hade det inneburit en viktig signal. I stället fick han helt lita till den demokratiska majoriteten.

En huvudvärk för presidenten är migrationsfrågan. Löftet om en ny, generösare linje har inte kunnat infrias. I stället ökar trycket vid USA:s södra gräns. De flyktingläger som Trump hårt kritiserades för har inte kunnat avvecklas. Biden utsätts för korseld av kritik, både från republikaner som förespråkar en hård linje och från demokrater som är besvikna över att utfästelserna tycks ha gått upp i rök.

Reaktionerna från kristna väljare är, för att uttrycka det försiktigt, blandade. Att folkmordet 1915 erkändes är ett glädjeämne. Däremot får Biden hård kritik för sin hållning i hbtq- och abortfrågorna.

Lång väg kvar, alltså. Och inte mycket tid. Att Biden är betydligt mer omtyckt av det amerikanska folket än vad Trump var vid samma tidpunkt är inte tillräckligt för att slå fast att han kommer att klara biffen.

Fler artiklar för dig