16 juni 2021

En tidning på kristen grundLedare

I graven är vi alla lika

Muslimska gravplatser på kyrkogårdar inget att bli upprörd över

En namninsamling har startats för att stoppa muslimska gravplatser på Börringe kyrkogård i Skåne, som Dagen rapporterat om. Enligt initiativtagaren är upprördheten på orten stor. Man kan ju fråga sig varför. Alla, oavsett tro, betalar ju begravningsavgift som på uppdrag av staten administreras av Svenska kyrkan (utom i Tranås och Stockholm) och i den ingår enligt lag bland annat gravplats i 25 år, gravsättning, transporter med mera.

Så länge det har funnits människor av annan tro än den lutherska i Sverige har dessa begravts på kyrkogårdar. Judar, muslimer, sikher, frikyrkliga – ja, alla som önskar har fått och ska fortsätta få rum för den sista vilan. Kanske handlar protesterna om brist på kunskap om praxis kring begravningar, men risken är, trist nog, att det handlar om unken främlingsfientlighet.

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar