Ledare

Kritiken mot böneutrop var överdriven

Ingen dramatik när tillståndet förlängs i Växjö

För tre år sedan hamnade moskén i Växjö i rampljuset. Debattens vågor svallade kring den muslimska församlingens ansökan om böneutrop en gång i veckan, vid fredagsbönen. De som ville säga nej, inte bara till just denna ansökan utan till alla böneutrop i hela landet, målade upp en skräckbild av ett Sverige där “Allah akbar” skulle störa friden flera gånger varje dag i många bostadsområden.

Av den befarade spridningen över landet finns inga spår

—  Elisabeth Sandlund

Dagens linje var och förblir att en ansökan om böneutrop måste kunde prövas på samma sätt som andra potentiellt störande ljud. De kommunala instanserna ska kunna säga ja eller nej, beroende på omständigheterna. I Växjö blev det ja och nu förlängs tillståndet med två år eftersom inga problem uppstått. Och av den befarade spridningen över landet finns inga spår.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig