Ledare

Kritiken mot böneutrop var överdriven

Ingen dramatik när tillståndet förlängs i Växjö

Elisabeth Sandlund, i korthet.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

För tre år sedan hamnade moskén i Växjö i rampljuset. Debattens vågor svallade kring den muslimska församlingens ansökan om böneutrop en gång i veckan, vid fredagsbönen. De som ville säga nej, inte bara till just denna ansökan utan till alla böneutrop i hela landet, målade upp en skräckbild av ett Sverige där “Allah akbar” skulle störa friden flera gånger varje dag i många bostadsområden.

Av den befarade spridningen över landet finns inga spår

—  Elisabeth Sandlund

Dagens linje var och förblir att en ansökan om böneutrop måste kunde prövas på samma sätt som andra potentiellt störande ljud. De kommunala instanserna ska kunna säga ja eller nej, beroende på omständigheterna. I Växjö blev det ja och nu förlängs tillståndet med två år eftersom inga problem uppstått. Och av den befarade spridningen över landet finns inga spår.

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig