01 december 2021

En tidning på kristen grundLedare

Nej, seanser för elever är inte lämpligt

Kommentar. Att skådespelaren inte tror på andar hjälper inte.

Frida Park.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

En seans - fast teater. Det är vad högstadium bjuds in till i Västerbotten. Att samlas kring tarotkort och ouija-bräde ingår i föreställningen “Rit”, som Dagen skriver om. Syftet, nog så vällovligt, är att lära eleverna källkritik. Ja, människor har behov av ritualer. Men ritualer är inte bara tomma handlingar. Många ingår i en religiös kontext eller har ett religiöst ursprung.

Skolan är vanligtvis oerhört noga med att inga elever ska behöva delta i andliga övningar, i alla fall sådana med kristna förtecken. Yoga, eller som i det här fallet, en seans för att åkalla andar - då är det tydligen fritt fram. Att skådespelaren säger sig inte tro på andar spelar ingen roll. Det är lite som att säga: det är fritt fram att elever deltar i nattvarden bara prästen inte tror på Gud.

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare