16 september 2021

En tidning på kristen grundLedare

Ortodoxa kyrkans teologi måste hantera makt bättre

Det krävs en teologisk bearbetning av den politiska teologin

Fredrik Wenell, i korthet.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Vi skriver i dag på nyhetsplats om att det finns mycket som talar för att Vladimir Putin använder den rysk-ortodoxa kyrkan för att få makt över ryssar som bor i Sverige. Det är inget nytt att politiken använder kyrkan för sina intressen. Det känner vi till från vår egen nation, men numera har nästan alla de teologiska banden kapats.

I den ortodoxa teologin har förhållandet inte bearbetats på samma sätt. Det är något som de ortodoxa kyrkorna i allmänhet behöver adressera tydligare. Det finns givetvis ortodoxa teologer som ser problemen med kyrkans täta band till den politiska makten, men det som sker i den rysk-ortodoxa kyrkan visar att det krävs en bredare och mer djupgående analys av hur politisk makt så lätt får utrymme och används för makthavarnas syften.

Fredrik Wenell

Fredrik Wenell

Fredrik Wenell är ledarskribent på Dagen sedan hösten 2020.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare