Ledare

Kraven skärps på kriminalvården

När unga låses in måste resultatet bli livsstilsförändring

Regeringen föreslår att straffrabatten för personer mellan 18 och 20 år ska tas bort. Riksdagen kommer att hålla med – krav på denna form av straffskärpning har länge förts fram från oppositionshåll. I ett läge där allt yngre människor begår allt grövre brott och förekomsten av straffrabatt utnyttjas av cyniska gängledare är det svårt att avvisa tanken. Men hårdare straff är bara ett av vapnen i statens arsenal mot kriminalitet.

Hårdare straff är bara ett av vapnen i statens arsenal mot kriminalitet

—  Elisabeth Sandlund

Förebyggande åtgärder, bland annat för att hindra att den grova brottsligheten kryper ännu längre ner i åldrarna, är minst lika viktiga. Och när unga människor döms till långa fängelsestraff skärps kraven på kriminalvården som måste tillföras resurser. Om inte tiden som inlåst resulterar i en livsstilsförändring på djupet är åtgärden ett slag i luften.

Fler artiklar för dig