24 september 2021

En tidning på kristen grundLedare

Splittrad vård får svåra konsekvenser

Ny belägg för behovet av en genomgripande strukturreform

Elisabeth Sandlund, i korthet.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Det nationella målet för bröstcancervården missades rejält under första halvåret, rapporterar SR:s Ekot. Bara hälften av patienterna fick börja sin behandling inom 28 dagar mot målsättningen på 80 procent. Och dessutom sjönk andelen jämfört med 2020. Det är illa nog. I bästa fall vänder kurvorna uppåt igen när effekterna av coronapandemin avtar. Vad som inte löser sig av sig själv är däremot de stora skillnaderna mellan regionerna. I Norrbotten klaras målet för 98 procent av patienterna – i Örebro för bara 28 procent.

Om något förtjänar att bli en viktig fråga inför valet 2022 är det detta

—  Elisabeth Sandlund

Det börjar nästan bli tjatigt med alla belägg som visar att det krävs en genomgripande strukturreform av svensk sjukvård. Om något förtjänar att bli en viktig fråga inför valet 2022 är det detta. Här har partierna chans att komma med konstruktiva förslag som väljarna kan ta ställning till.

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare