05 december 2021

En tidning på kristen grundLedare

KrF:s vägval högerut kan ha kostat mer än det smakade

Kommentar. För Norges kristdemokrater väntar nu en tuff resa

Frida Park.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Det blir regeringsskifte i Norge efter en dramatisk valnatt. Dramatisk inte minst för Kristelig folkeparti som gjorde sitt sämsta val sedan andra världskriget, landade på 3,8 procent och inte klarade spärren för Stortinget. Tack vare ett starkt lokalt resultat i “bibelbältet” får partiet ändå tre direktmandat.

Partiet riskerar att dö ut om det inte klarar av att attrahera yngre väljare.

—  Frida Park

För tre år sedan gjorde partiet ett vägval: Att samarbeta med den rödgröna eller den borgerliga sidan – och valde att gå högerut. Det kan ha kostat. I natt saknades 0,2 procentenheter för att nå över spärren och småpartiet Sentrum, startat av avhoppare från bland annat KrF, Miljöpartiet de Grönne och Arbeiderpartiet fick 0,3. Kjell Ingolf Ropstad, partiledare i KrF, konstaterar krasst till Vårt Land att Sentrums röster hade kunnat ge 3 till 5 mandat till KrF, ett parti som ligger ganska nära Sentrums väljare.

Nu väntar en tuff resa för partiet som tidigare suttit i regering och till med innehaft statsministerposten. Det räcker inte att vinna tillbaka gamla väljare som nu röstar på Sentrum eller Partiet De Kristne (som kammade hem 0,4 procent) när KrF:s väljare de facto blir allt äldre. Partiet riskerar att dö ut om det inte klarar av att attrahera yngre väljare. En utmaning som heter duga.

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare