Ledare

Mer än klimatnödläge råder det ett frälsningsnödläge

Kommentar. Det får aldrig råda någon tvekan om vad som är kyrkans första och viktigaste uppdrag.

Allt fler inser att det brådskar att utmana sin egen bekvämlighet och ta ett rejält större ansvar för den jord Skaparen själv gett oss i uppdrag att förvalta. Det finns ingen tvekan om att människans påverkan på klimatet är negativt. Därför är det välkommet att Equmeniakyrkan på sin kongress utlyste klimatnödläge, som vi skrivit tidigare om på ledarplats.

Men mer än klimatnödläge råder det ett frälsningsnödläge. Något som många samfund bör ta på allvar. Hur låter vi missionsbefallningen prägla våra handlingsplaner, så att evangelisation ges förhöjd prioritet och resurser mobiliseras och hinder undanröjs för att nå ut med de goda nyheterna till grannen eller arbetskamraten?

Det finns ingen motsättning mellan att predika frälsning och samtidigt ta klimatkrisen på största allvar.

—  Frida Park

Det finns ingen motsättning mellan att predika frälsning och samtidigt ta klimatkrisen på största allvar. Men det får aldrig råda någon tvekan om vad som är kyrkans första och viktigaste uppdrag. Svensken behöver få höra om Guds genomgripande och upprättande kärlek – och att den omfattar livets alla områden.

Både när det gäller klimatet och missionsbefallningen gäller att ord inte är tillräckliga om de inte får oss att gå till handling. Det är först när evangelium blir till en livsstil i vardagen som ljuset verkligen kan besegra mörkret.

Fler artiklar för dig