07 december 2021

En tidning på kristen grundLedare

Kyrkorna vill vara en nagel i ögat, Amanda Lind

Kommentar: Demokratiutmaning att kyrkor fortsätter bilda opinion

Frida Park.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Demokratiminister Amanda Lind (MP) ser allvarligt på att trakasserier, hot och våld riktas mot det civila samhällets organisationer. Hennes reaktion är välkommen. Det är också välkommet att Lind uppmuntrar kyrkorna att fortsätta sitt opinionsarbete i den viktiga frågan om flyktingars rättigheter och integration: “politiker – oavsett vad de tycker i sakfrågorna – behöver ge civilsamhället möjlighet att jobba med opinionsarbete”, sa ministern och kallade det för en demokratiutmaning. Det är bara att instämma.

Att slå vakt om kyrkors rätt att inte stryka staten medhårs men att vara en nagel i ögat - det är kyrkornas demokratiutmaning.

—  Frida Park

Men tilläggas bör att det är viktigt att politiker har samma öppna inställning till kyrkligt opinionsarbete när det handlar om frågor som samvetsfrihet eller dödshjälp. Nu stramar staten åt samfundens rörelsefrihet med demokratikraven som väntar runt hörnet. Att slå vakt om kyrkors rätt att inte stryka staten medhårs men att vara en nagel i ögat – det är kyrkornas demokratiutmaning.

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare