02 december 2021

En tidning på kristen grundLedare

Nu gäller det för KD att stå på sig i biståndsfrågan

Kommentar. Att fortsätta slå vakt om enprocentmålet avgörande - men inte helt enkelt

Frida Park.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

En av Kristdemokraternas viktiga frågor har genom åren varit bistånd, inte minst genom att den tidigare partiledaren Alf Svenssons enträget slog vakt om enprocentmålet. Utan KD hade det troligen övergetts för länge sedan. Därför är det välkommet att KD fortsätter att prioritera denna miniminivå.

KD har alltså stort folkligt stöd för att inte vika ner sig.

—  Frida Park

I Alliansen blev KD rösten för internationell solidaritet. Detta kommer framöver vara absolut nödvändigt i det nya högerblock som växer fram i svensk politik. Gentemot Moderaterna, som vill sänka biståndet för att lägga pengarna på problem på hemmaplan, och gentemot Sverigedemokraterna, som vill halvera biståndet för att finansiera en höjning av pensionerna. År 2020 frågade Sifo svenska folket som gav tydligt besked: 62 procent ville behålla eller höja biståndet. KD har alltså stort folkligt stöd för att inte vika ner sig.

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare