Ledare

De som delar kedjebreven visar faran med sociala medier

Kommentar: Vi behöver lära oss såväl källkritik som källtillit

Frida Park.

Trots att nästan ett decennium gått sedan det falska kedjebrevet om att inte låta Facebook få tillgång till användarnas bilder dyker det fortfarande upp som en svärm, och tar nästintill över. Inget händer. Inget skadligt virus som tar över någons dator. Ändå visar det på en allvarlig åkomma med Facebook.

Det är inte lätt att avslöja alla dessa kedjebrev som cirkulerar, men de avslöjar något om oss. Och om faran med sociala medier.

Många av de som delade inlägget är välutbildade, allmänbildade – och sällan yngre än 55 år. Några av dem skriver att de sett inlägget hos en vän de litade på men glömmer att vännen ju kan ha fått sitt konto kapat.

I det här fallet hade en snabb sökning på nätet med tydlighet visat att inlägget är falskt. I andra lägen räcker inte ens det. Desinformationskampanjer kan vara mycket mer sofistikerade – och farligare – än så. Särskilt de gånger avsändaren är en främmande makt med syfte att destabilisera, till exempel vid politiska val eller terrordåd.

Det behövs såväl källkritik som källtillit.

—  Frida Park

Det behövs såväl källkritik som källtillit. En kunskap om farorna och hur man kollar informationens tillförlitlighet, men också insikt om vilka källor det faktiskt går att lita på. Alla källor är inte likvärdiga. Detta lär sig barn och unga i skolan i dag, men många äldre har inte fått öva sig i samma urskiljning. Men alla som vill delta i sociala medier har ett ansvar att se till att falsk information inte sprids vidare.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig