Ledare

Den humanistiska stormakten har fallit

Kommentar. Rätt att FN kritiserar myndigheterna för bristande konvertitutredningar

Sverige var kanske en gång en humanistisk stormakt. Men nu har FN:s tortyrkommitté slagit fast att Abolfaz Abdoullahi inte kan utvisas på grund av brister i hanteringen. Anledningen är samma kritik Dagens som ledarsida återkommande har påtalat: Migrationsverkets kompetens när det gäller religiösa omvändelser har stora brister.

Vårt land hade en gång en stolthet över att människor ville komma hit. Vi hade en känsla av att kunna det där med humanism. Det fanns ett slags kulturell högfärd om att vi kunde det där med migration. Men som för alla som anser sig vara lite bättre än andra kan det lätt tippa över till en känsla av att man inte kan göra fel. För en gångs skull passar det lätt uttjatade uttrycket “gör om, gör rätt” utmärkt.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig