Ledare

Den ultimata ensamheten skrämmer

Elisabeth Sandlund, i korthet.

Fler än 400 personer har under de tre åren 2018 – 2020 legat döda i minst en månad utan att någon saknat dem. Det visar en genomgång som SVT gjort av data från Rättsmedicinalverket. För tio av de avlidna tog det mer än ett år innan de saknades, oftast inte av en anhörig eller vän utan av hyresvärden eller någon annan instans som förväntade sig betalt för en faktura.

Varje fall är unikt. Inte sällan handlar det om det som brukar kallas självvald ensamhet. Men det gör inte företeelsen mindre sorglig och skrämmande. Överdriven social kontroll i form av nyfikna grannar kan vara nog så besvärande. Men motsatsen, att ingen bryr sig när farbrorn två trappor upp inte har varit synlig under lång tid eller räknar med att det är någon annans ansvar, är ännu värre.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig