Ledare

Här är årets nya gästkrönikörer

Äntligen är det dags att presentera ledarsidans gästkrönikörer under 2022! I år är det hela fem nya namn som läsarna kommer få möjlighet att stifta bekantskap med.

2022 års gästkrönikörer på ledarsidan.

Under året kommer Dagens läsare få ta del av initierade gästkrönikor från såväl välkända som nya skribenter. Två av de nya har varit gästkrönikörer tidigare (Ella Bohlin och Marie Demker) och en av dem sommarkrönikör (Ida-Maria Brengesjö). Och två är helt nya för Dagenläsarna. Samtidigt fortsätter flera av våra sedan tidigare välkända och uppskattade gästkrönikörer.

Det förtjänar att påminnas att gästkrönikörernas uppgift inte i första hand är att representera Dagens linje utan skribenterna är handplockade utifrån att deras respektive perspektiv bidrar till att sätta ljuset på olika frågeställningar som är viktiga för Dagenläsarna. Gästkrönikörerna kommer alltså såväl utmana som uppmuntra läsarna med spännande texter i skärningspunkten mellan tro och samhälle.

Edel Irén Lappin

Edel Irén Lappin, skribent och teologistuderande.

Edel Irén Lappin: Jag är 24 år gammal och kommer från Uppsala. Jag har en kandidatexamen i teologi och gick Svenska nyhetsbyråns skribentskola 2018. Därefter jobbade jag som ledarskribent på Borås Tidning i sex månader. Jag har även studerat psykologi ett år i Trondheim. För när varande studerar jag italienska men kommer till våren påbörja min master i teologi. Jag har varit engagerad i familjefrågor och bland annat talat i Bryssel för familjens roll i samhället. Jag är kristen och intresserad av (förutom teologi) litteratur, människor, konst och naturen.

Ida-Maria Brengesjö

Ida-Maria Brengesjö, pastor och evangelist inom Equmeniakyrkan.

Ida-Maria Brengesjö: Jag jobbar som pastor, evangelist och församlingsutvecklare inom Equmeniakyrkan. Jag bor i Mullsjö med man och två barn och försöker snurra runt småbarnslivet med drömmen om församlingen. Hittade in i kyrkan genom scouterna som ung tonåring och där föddes tron på Jesus. Tidigare har jag arbetat med barn och ungdomsfrågor inom Equmeniakyrkan samt i perioder undervisat på Södra Vätterbygdens folkhögskola och Mullsjö Folkhögskola i bland annat ledarskap. Kom nyss ut med boken Hjärtats längtan skriven tillsammans med Carl-Henric Jaktlund om att dela tron vidare.

Naomi Abramowicz

Naomi Abramowicz, skribent.

Naomi Abramowicz: Jag är professionell ordmärkare, frilansskribent och krönikör som har arbetat med opinionsbildning i en eller annan form sedan 2013. Jag har bland annat varit ledarskribent på Expressen, Göteborgs-Posten, Östgöta-Correspondenten och Barometern. Efter två år som pressekreterare i Kristdemokraternas partiledarstab började fingrarna klia, och därför återvände jag nyligen till skrivandet. Ett ämne som jag ofta återkommer till är hyckleri i olika former, vilket alltid får min penna att glöda. Och om man inte håller med mig så försöker jag i alla fall alltid bjuda läsarna på någon minnesvärd ordvändning.

Marie Demker

Marie Demker, professor i statsvetenskap, Dekan för Humanistisk fakultet, Göteborgs universitet.

Marie Demker: Jag har en yrkesbakgrund i journalistiken, men jag började mitt arbetsliv som 16-åring med att läsa annonskorrektur. Uppvuxen i Örebromissionen, numera medlem i såväl Equmeniakyrkan som Svenska kyrkan. Roland Hellstens bibelundervisning, Sigfrid Demingers predikningar och tidningen Nytt Liv startade min andliga resa. Jag är född i Mölndal men har djupa rötter i Sjuhärad där jag tillbringat oändligt många somrar, vinterlov och helger.

Ella Bohlin

Ella Bohlin, kommunikatör och senior rådgivare inom public affairs.

Ella Bohlin: Jag har varit mångårigt politiskt engagerad inom Kristdemokraterna där jag har varit regionråd i sex år i Region Stockholm med ansvar för bland annat kunskapsstyrning, vårdutveckling, cancervård och geriatrik. I dag är jag egenföretagare och senior rådgivare för Rud Pedersen, konsultföretag inom public affairs. Har fortsatt ett starkt engagemang för hälso- och sjukvårdsfrågorna och i dag är jag bland annat ledamot i den nationella styrelsen för Diabetesorganisationen i Sverige. Jag har en fil kand i statsvetenskap från Stockholms universitet och läser just nu till en master i folkhälsa vid Mittuniversitetet. Fritiden ägnar jag gärna åt friluftsliv, träning i alla former och uppskattar mycket tiden med vänner och familj. Jag är uppväxt i en kristen familj, tillhör Pingstkyrkan och tron är min stora trygghet i livet.

Gästkrönikörerna som fortsätter skriva på ledarsidan i Dagen

Under 2022 får läsarna dessutom fortsatt läsa gästkrönikor av Niklas Piensoho, föreståndare Filadelfia Stockholm; Eleonore Gustafsson, pastor Pingst, Bjärka Säby; Nuri Kino, journalist och entreprenör; Emma Audas, pilgrimspräst; Thomas Idergard, jesuit och präst; Alf Svensson, tidigare partiledare (KD); Stefan Swärd, pastor och statsvetare och Markus Uvell, opinionsanalytiker.

Mycket god läsning önskar vi alla våra läsare!

Frida Park, opinionsredaktör Dagen

Frida Park, opinionsredaktör på Dagen.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig