Ledare

Cancelkulturen är sekulär renlärighet

Att tvätta historien gör oss oförmögna att förstå kulturers tvetydighet

Fredrik Wenell, i korthet.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

I en understreckare (4/1) i Svenska Dagbladet skriver översättaren Ervin Rosenberg om en ny sorts totalitarism. Det handlar om cancelkulturen som vill rena såväl nutid som historien från icke önskvärda kulturella uttryck. Syftet är behjärtansvärt – skydda minoriteter från kränkningar.

Det finns dock två problem. Samhället kommer alltid bestå av många olika kulturer och det betyder att vi alltid riskerar att utsättas för sätt att leva vi inte tål. För att hantera det har vi demokrati.

Det andra problemet är att cancelkulturen inte tål kulturers tvetydighet. Inte ens den egna kulturen är helt i genom god. Det vore därför önskvärt om även de som anser sig progressiva och för den goda kulturen ställer sig frågan: vilka riskerar vi att förtrycka?

Fredrik Wenell

Fredrik Wenell

Fredrik Wenell är ledarskribent på Dagen sedan hösten 2020.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig