Ledare

Civilförsvaret måste få sitt

Betydelsen i vår tid är större än någonsin

Det dröjde alldeles till slutet på regeringens presskonferens på torsdagen om kraftigt höjda försvarsanslag tills statsminister Magdalena Andersson nämnde civilförsvaret och framhöll att det kan bli fråga om extra medel även dit.

Det är viktigt att denna försvarsgren inte försummas när inköpen av “kulor och krut” ökas och när allt fler svenska unga män och kvinnor kommer att, mer eller mindre motvilligt, behöva göra värnplikt.

Civilförsvar har alltid varit viktigt, men i vår tid när krigföring vid sidan av väpnande attacker också innebär sådant som cyberangrepp och försök till desinformation är det av större betydelse än någonsin.

Att medverka i civilförsvaret är också ett sätt för den som ser sig som pacifist att dra sitt strå till stacken till att värna Sveriges självständighet.

Fler artiklar för dig