Ledare

Friskt mod - riksdagsspärren säkrad?

Frida Park: Övertygelse råder det ingen brist på hos Märta Stenevi - väljarstöd däremot

Frida Park.

UPPSALA. Inför valet 2018 var klimatet det väljarna oroade sig mest för, enligt SOM-institutet. Heta somrar och skogsbränder runt om i världen, blev Miljöpartiets bästa valarbetare. Men med ett förändrat säkerhetsläge i Europa är uppförsbacken för riksdagens näst minsta parti än brantare än vanligt. Risken är, oavsett om språkröret Märta Stenevi lät självsäker när hon under onsdagens partiledarutfrågning svarade att det efter valet kommer finnas åtta partier i riksdagen, att regeringssamarbetet kom att kosta partiet för mycket. MP har historiskt trivts bäst i opposition. Avhoppet var en ren överlevnadsfråga.

Men MP:s förestående bergsbestigning för att klara riksdagsspärren är beroende av fler faktorer. Att de mest attraherar idealister från medel- och höginkomsttagarna med dåligt globalt samvete är en. Det är en väljargrupp som förvisso röstar utifrån ideal, men som också är lättflyktiga. Är klimat fortfarande deras viktigaste fråga – eller trumfar säkerheten? Detta vet naturligtvis Märta Stenevi. Och språkröret med potentiellt procentuellt flest vapenvägrare hade heller inga problem med att i pingstkyrkan försvara stödet till pansarskotten som skickats till Ukraina.

Är klimat fortfarande MP-väljarnas viktigaste fråga - eller trumfar säkerheten?

—  Frida Park

MP-väljarna bor ofta i städer. Och där, till skillnad från i glesbygd, påverkas man inte lika mycket av drivmedelspriserna. Därför kostar det inte heller Märta Stenevi i väljarstöd att ondgöra sig över kraven på sänkta drivmedelspriser från andra partier “för att bensinpriserna har gått upp några kronor”. “Plånboksfrågan”, som Stenevi kallar det för, får aldrig gå före “den ultimata orättvisan” – det vill säga att notan för lägre bensin- och dieselpriser betalas av människor någon annanstans av människor med mycket sämre förutsättningar än vi. Det globala dåliga samvetet.

Ja, Märta Stenevi gillade verkligen inte frågan om sviktande demokratisyn i partiet. Men fördom eller ej - frågan får man nog lov att stå ut med när man har haft företrädare som uttalat sig problematiskt. Att jämföra med partier med större problem är kanske inte den bästa taktiken?

Som exempel på felbedömning partiet gjort nämnde Märta Stenevi 2015 och den pendelrörelse i samhället som gick från “öppna hjärtan” till att tala om människor på flykt som problematiska siffror. Omsorgen om medmänniskan, även om denne inte är en landsman, avgjorde också kantorsdottern Stenevis bekymmer med att välja bland bibelberättelserna inför kvällen – det fick bli Den barmhärtige samariern. Men även kvinnan som gav två kopparslantar och Jesus som drev ut månglarna ur templet dök upp under kvällens gång. Om man står för något som är rätt kan man behöva slå omkull några bord ibland, sa språkröret. Och övertygelse råder det ingen brist på hos miljöpartisterna. Väljarstöd däremot.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig