Ledare

Gott humör och självförtroende hos M-ledaren

Ulf Kristersson ser fram emot att få slippa Miljöpartiet efter riksdagsvalet

Det var tydligt att moderatledaren Ulf Kristersson trivdes med sällskapet när han frågades ut i pingstkyrkan i Uppsala. Både humör och självförtroende var på topp.

Tydliga besked om bland annat konfessionella friskolor och Sverige som kristet land, viss kritik mot Svenska kyrkan som politisk aktör och en bitskt formulerad prognos om att Miljöpartiet åker ur riksdagen blandades med personliga inblickar i familjelivet i Strängnäs, där hustrun Birgitta Ed tränar barndop på babydockor inför sin stundande prästtjänst och de två yngsta döttrarna förbereder sig för att göra värnplikt.

Försvaret var också, inte oväntat, ett av förstahandsvalen när Ulf Kristersson skulle fördela tio extra fiktiva miljarder på olika samhällssektorer. Han prioriterade därutöver rättsväsendet och en storsatsning på integration av människor som kommit till Sverige de senaste 15 åren, “ett stort samhällsprojekt” som syftar till att rätta till tidigare försummelser som Kristersson såg som sitt eget och andra partiers största misslyckande.

Möjligen sände han därmed en signal till de väljare som är oroliga för att SD:s återvandringslinje skulle få alltför stort inflytande i en eventuell moderatledd regering.

En sista miljard gick till en socialtjänstreform, “så att vi aldrig mer behöver uppleva ett fall som det med Lilla hjärtat”. Att erfarenheterna från tiden som socialborgarråd i Stockholm har lämnat avtryck är uppenbart.

I Natofrågan uttryckte Ulf Kristersson en förhoppning om en bred parlamentarisk majoritet efter beskedet från SD om att Sverige bör följa Finland och den process som Socialdemokraterna startat. “Demokratier försvarar sig gemensamt. Och vi lever i en riktigt farlig tid”, konstaterade han. Riskerna med en reaktion från rysk sida tonade han ner genom att betona att Putin redan ogillar det svenska agerandet med stöd till Ukraina.

Ulf Kristersson (Moderaterna), partiledarsamtal i Uppsala Pingst inför riksdagsvalet 2022.

Ulf Kristersson svarade rappt på de frågor han fick och hade inte svårt att ge besked. Men när samtalet kom in på Moderaternas inställning till dödshjälp blev det svårare. “Vi är öppna för att utreda”, blev beskedet. Men för egen del uttryckte moderatledaren att han är skeptisk när han väger respekten för dem som vill ha makt över sitt eget liv mot de konsekvenser som ett ja till dödshjälp skulle innebära.

Och så var det det där med Miljöpartiet. Sju partier blir kvar i riksdagen, prognostiserade Ulf Kristersson utan att tveka. Miljöengagemang finns på så många andra håll. Och att MP åker ut kommer att vara till stor fördel för svensk politik i framtiden, slog han fast.

Sedan var tiden ute. Annars hade det varit intressant att höra moderatledarens resonemang om Liberalernas möjligheter att hålla sig kvar efter partiledarskiftet. Försvinner L tunnas Ulf Kristerssons stödtrupper ut och därmed hans chans att få flytta in i Rosenbad efter valet.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig