Ledare

Klyftorna växer på arbetsmarknaden

Konstruktiva idéer behövs i valrörelsen

Antalet lediga jobb i Sverige har aldrig varit större än just nu. Arbetslösheten har sjunkit snabbare än förväntat. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark talar om en “urstark återhämtning” efter pandemin.

Klang och jubel, alltså? Nej, så enkelt är det inte. Det finns ett rejält smolk i glädjebägaren. För samtidigt som den som står nära arbetsmarknaden har lätt att få jobb blir det allt svårare för dem som hamnat i den andra kategorin, de långtidsarbetslösa. Hälften av alla som är inskrivna som arbetssökande, 175 000 personer, har varit utan arbete i mer än tolv månader.

Klyftan är inte ny men oroväckande. Att uppleva att man är chanslös på arbetsmarknaden påverkar hela existensen. Här är ett område där det behövs genomtänkta förslag från partierna i årets valrörelse.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig