Ledare

Med vilken rätt tar de sig makten att utnyttja någon annan?

Kommentar: Sexköp är en fråga om människosyn

Tre män, toppar inom näringslivet eller politiken, står anklagade för att ha köpt sex. Vad är det som gör att män, i det här fallet ledare med inte så få kvinnor i sin organisation, tror sig ha rätten att köpa utsatta kvinnors kroppar? För utsatta är de, på ett eller annat sätt. Vilka moraliska spärrar, i samhället och i männens personliga liv, saknas?

Det handlar inte enkom om män med makt, vi får inte glömma den “vanlige sexköparen”: familjefadern, grannen eller arbetskamraten. Men makt är inte oviktigt.

Män, internationellt sätt ovanligt jämställda och för kvinnors egenmakt, betalar för att få utöva makt över en utsatt kvinnas kropp. Makten över de egna impulserna och det egna begäret lyser med sin frånvaro.

Det är en makt som hänger intimt ihop med människosyn. En människosyn som bygger på att ingen människa någonsin har makt att utnyttja någon annan.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig