Ledare

Ta det försiktigt med valkompasserna

Kommentar. Tester kan vara en hjälp men är dåliga rådgivare

Nu är det valkompassernas tid. Själv har jag gjort några stycken nu. Men ta dem inte som rådgivare inför valet. En av gångerna fick jag högst procent för ett av partierna som jag uppfattar mig själv stå långt ifrån ideologiskt.

Problemet är att kompasserna bara mäter sakfrågor. Vi vet att partier som Moderaterna och Socialdemokraterna ofta röstar mycket lika i riksdagen. Ideologiskt står de långt ifrån varandra men i många politiska sakfrågor kan de komma överens och till och med samarbeta. Så när du och jag fortsätter söka hjälp hos valkompasserna bör vi göra det med en stor kritisk distans. Låt inte bara sakfrågor avgöra utan fråga framför allt efter om det samhälle du vill se stämmer överens med det parti du väljer att lägga din röst på.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig