Ledare

”Landsmodern” lämnade väljarna utan klara besked

Men vart tog klimatkrisen vägen, Magdalena Andersson?

Under tisdagen intervjuades statsminister Magdalena Andersson (S) i Sveriges radio. Det var anmärkningsvärt många icke-svar väljarna bjöds på, naturligtvis för att hon vis av erfarenhet vet att några vallöften är svåra att ge när så gott som allt blir till förhandlingsfrågor efter valet. Detta beroende på vilket eller vilka partier hon vill se som regeringsunderlag. Hur underlaget ser ut – ingår MP, V och C eller bara något av dessa partier – fick väljarna inte heller veta.

Statsministern som gärna vill låta som en landsmoder – “Vi älskar Sverige” – flaggar för beredskapsskatt och trycker på sina prioriterade huvudpunkter. Andersson talar gärna om stopp för vinster i välfärd, segregation och att vända stenar för att knäcka gängen men klimatet saknas i de officiella valaffischerna och i valfilmen.

Var klimatkrisen inte så viktig då? Eller handlar det snarare om att först visa att frågan är prioriterad men sedan lämna utrymme åt Miljöpartiet att driva frågorna för att förhindra att de riskerar att åka ut ur riksdagen och därmed försämra S möjlighet att behålla regeringsmakten? Om det är en medveten strategi och om den betalar sig återstår att se.

S paradgren: att vara i opposition mot sig själv.

—  Frida Park

Att “Sverige kan bättre” kan nog alla partier skriva under på, men budskapet på S valaffischer visar i alla fall det som är S paradgren: att vara i opposition mot sig själv, trots att man i åtta år innehaft regeringsmakten. Som sagt. Valet kommer att bli rafflande.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig