Ledare

Apartheidbeslutet skadade Svenska kyrkan - helt i onödan

Kommentar: Något liknande borde aldrig få hända igen

Det är närmast tragikomiskt. Det uppmärksammade beslutet från Svenska kyrkans högsta organ, kyrkomötet, att låta kyrkostyrelsen inom ramen för sina internationella samarbetsorgan arbeta för att utreda om Israel har gjort sig skyldig till apartheid blev det inget av med. Som Dagen skriver om i dag tog visserligen Erik Lysén, generalsekreterare för ACT Svenska kyrkan, upp frågan med ledningsgrupperna för Kyrkornas världsråd och Lutherska världsförbundet. Intresset var svalt. Tack och lov.

Och intet annat var väl heller att vänta. Det är nog inte att dra spekulationen för långt att anta att det var ett lämpligt sätt att begrava frågan på. Men då var skadan redan skedd.

Kyrkomötets beslut har fördömts av bland andra Israels ambassadör och biskoparna och beklagats av ärkebiskop Antje Jackelén. Frågan drevs på av några få. Det blev helt enkelt mycket apartheid-väsen för ingenting.

Det blev helt enkelt mycket apartheid-väsen för ingenting.

—  Frida Park

Det tragiska ligger i att den lilla grupp aktivister som kapade Kyrkomötet lyckades skada Svenska kyrkan, både till anseende, tillit och relationerna till andra - inte minst det judiska folket och Israel. Det är allvarligt och stämmer till eftertanke.

Vad har Sveriges största trossamfund för organisation när några få motionärer kan genomdriva något som så uppenbart går emot de egna biskoparna? Och återigen - ska partipolitiska hänsyn få ta överhanden i en kyrka? Svaret på de båda frågorna borde vara ett rungande nej.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar