Ledare

Våld mot politiker startar alltid med ord

Kommentar: Annie Lööf en av politikerna som är särskilt utsatt.

Han hörde ropet: “Stoppa honom”, såg en möjlighet att tackla den springande mannen och tog den. Lasse Reuterberg visste inte då att den han tacklade bar kniv och just hade knivhuggit Ing-Marie Wieselgren till döds på Visbys gator. Inte heller visste han, eller andra som nåddes av nyheten om mordet i Almedalen, att gärningsmannen varit ute efter fler den dagen. Att måltavlan var Centerpartiets Annie Lööf.

Lööf, som skulle hålla en pressträff inte långt därifrån, ställde in denna. Först nyligen kunde åklagare bekräfta att centerledaren, som ofta är utsatt för hot och konspirationer från högerextrema kretsar, varit målet. Den häktade har erkänt terroristbrott.

Det vi, samtliga, måste inse är att våldet startar i orden. Där hat och hot blir en accepterad del av jargongen – oavsett om det är i sociala medier eller vid fikabordet på jobbet – raspas trösklarna ned, i samvetet och i samhället.

Det kräver civilkurage. Det kräver att fler vågar tänka som Lasse Reuterberg.

—  Frida Park

Vi får aldrig vänja oss vid att de vi röstat fram att demokratiskt representera oss utsätts för ren ondska. Det behövs människor som vågar säga ifrån, vågar markera, vågar ta diskussionen och stå upp mot föraktet som breder ut sig. Det kräver civilkurage. Det kräver att fler vågar tänka som Lasse Reuterberg: “Här kan jag göra skillnad.” Och sedan gör det.

Fler artiklar för dig