Ledare

En nagelbitandets kväll efter Valu

Presentationen av SVT:s stora undersökning, där väljare tillfrågas hur de röstat när de lämnar vallokalerna, är valvakans första höjdpunkt, som ger upphov till kommentarer och spekulationer. Vad årets siffror framför allt visar är att det är oerhört jämnt mellan de två lagen med en pytteliten övervikt för Magdalena Andersson jämfört med Ulf Kristersson. Nagelbitandet fortsätter alltså, först tills prognoser som bygger på räknade röster presenteras och sedan framåt småtimmarna när ett resultat kommer. Det är inte osannolikt att det fortsätter ända till på onsdag, när utlandsröster och sent avgivna förhandsröster är räknade.

Med det sagt verkar det ändå sannolikt att Moderaterna knuffats bort från positionen som näst största parti av Sverigedemokraterna, som om Valu har rätt har passerat 20-procentsgränsen. Spekulationerna vad det innebär för Ulf Kristerssons ställning är i full gång, särskilt om Lag Kristersson som helhet förlorar mot Lag Andersson.

Det verkar också sannolikt att vi även i fortsättning kommer att ha åtta partier i riksdagen, även om Liberalerna fortfarande befinner sig i farozonen för att åka ut. Skulle det ske torde Magdalena Andersson sitta säkert i sadeln. Av de mindre partierna är Miljöpartiets uppgång till 5,8 procent iögonenfallande, en ökning med närmare en tredjedel.

Någon större andel till jubel finns inte vare sig hos C, V eller KD som alla tappade mellan 12 och 16 procent jämfört med andelarna 2018, även om C verkar nöjd med sin valspurt utan vilket det hade slutat mycket värre.


Fler artiklar för dig