Ledare

Frikyrkan bör lära av president Zelenskyjs ledarskap

I tider av motvind måste mod ingjutas i fotfolket

Ingen kunde ana det som skulle komma att hända när Volodymyr Zelenskyj valdes till president 2019. En ovanligt sammansatt person som studerade juridik men som etablerade sig i nöjesbranschen som komiker och skådespelare. När han kandiderade till presidentämbetet och valdes fick han i valets andra omgång 73 procent av rösterna och hans parti vann en jordskredsseger samma år. Allt var upplagt för framgång.

Den ryska fullskaliga invasionen februari 2022 vände upp och ner på alla tidigare förutsättningar. I dag leder Zelenskyj en ministär under krigslagar mot en stormakt med ambition att smula stora städer till grus. Av Ukrainas omkring 40 miljoner innevånare är sju miljoner internflyktingar och lika många är på flykt utanför Ukraina. Senaste dagarnas berättelser från Izium som befriats från ockupationen med massgravar så långt ögat når är dramatiska.

Volodymyr Zelenskyj har haft en unik förmåga att bygga relationer inte minst internationellt. I veckan medverkar han i ett förinspelat tal när FN:s generalförsamling öppnar. Han motiverar styrkorna och folket genom sina dagliga tal, håller fast vid sina övertygelser och har på ett exceptionellt sätt fått omvärlden att förstå allvaret i kriget. Sverige exporterar krigsmaterial, något som inte skett sedan vi gav stöd till Finland för över 80 år sedan.

President Zelenskyj har ett starkt stöd bland folket. Hans besök på flera krigsskådeplatser är imponerande. Han talar folkets språk och vädjar till omvärlden. Ingen ska eller kan jämföras med en president i en krigssituation. Ändå finns det mycket att lära av hans ledarskap, Inte minst modet, motivation och engagemang när döden lurar bakom varje dagligt uppdrag. Han identifierar sig med ett folk i stor nöd utspridda över hela Europa. Här finns paralleller till svensk kristenhet.

Förmågan att bygga relationer är avgörande för ledarskap i motvind.

—  - Lennarth Hambre

Kristet ledarskap i kyrka och samhälle har inte medvind. Inte minst frikyrkans ledarskap hotas med att uppfattas som sektliknande om man inte adopterar samhällets allmänna värdering i äktenskapsfrågor, abort eller dödshjälpsdebatten. Frikyrkan tappar både medlemmar och betjänade och förlusten av unga människor i storstäder är signifikant. Och misstag hängs ut till allmänhetens bedömning.

Fredrik Lignell skriver i sin nya bok Är vi inte framme snart om väntan, längtan och tålamod om bedömningar och snabba domar. Tiden är avgörande när vi talar om vad Gud gör i världen och i våra liv. Detta bör inte utvärderas eller mätas för snabbt. Han refererar bland annat till Gamaliels kloka ord om att låta tiden utvisa om det som hände bland apostlarna var från Gud eller mänskligt påfund.

Nu krävs mod, motivation och engagemang, uthållighet och inte minst identifikation med dem man leder. Närhet och dialog och förmåga att bygga relationer som motverkar ledares risk för att bli isolerade är nycklar lika viktiga för pastorer och andliga ledare som för presidenter i motvind.

Fler artiklar för dig