Ledare

Transparens nödvändigt för varje minister

Kommentar: Öppna garderobsdörren och visa liken

Har du några skelett i garderoben? Det var en av de första frågorna som blivande ministrar fick av SVT Nyheter efter regeringsdeklarationen. Utgångspunkten är att om man har något som måste offentliggöras av tidigare misstag bör man göra det. Det kan vara fortkörnings- eller parkeringsböter, svart städhjälp, test av marijuana i unga år eller inkassoärenden.

I en tidigare borgerlig regering föll en minister på att tv-avgift inte betalats. Detta är händelser med stor igenkänningsfaktor bland svenska folket som spelar roll. Det problematiska är vanligtvis när man inte berättar!

När det gäller offentliga uppdrag är det transparens som gäller. Transparens är något hälsosamt som inte bara borde gälla när man går in i viktiga politiska uppdrag. En av de stora utmaningarna för regeringsföreträdare är att hantera öppenhet och transparens under tiden som minister. Vi vet att hanteringen av makt bär med sig stora risker. Frestelsen är alltid att undvika att utsätta sig för öppenhet och prövning. Sveriges riksdag har dock ett utvecklat system för att pröva regeringens enskilda ministrar och deras beslut.

Risken är att ministrar i vardagen hamnar i en egen värld. Kraven och arbetsbördan är extrem, ändå måste ambitionen vara att behålla en värld utanför bubblan. Ibland behöver även en minister träffa nära vänner, dyka upp i den vanliga föreningen eller kyrkan och på det sättet behålla fötterna på jorden.

Fler artiklar för dig