Ledare

De kan bli Årets opinionsbildare 2022

Vem har på kristen grund och på ett föredömligt sätt gjort avtryck i samhällsdebatten under 2022? Så löd kriterierna för Årets opinionsbildare. Svaret på vem som blir Årets opinionsbildare får vi på DagenGalan den 19 november som i år äger rum i Arken i Värnamo och sänds via Dagen.se. Här är de nominerade:

Fredrik Lindé

Nominering: För att han på ett imponerande sätt och på egen hand producerat en gedigen, välunderbyggd och professionell film om svenska frikyrkors av många bortglömda historia. Filmen har på ett pedagogiskt sätt bidragit till att motverka fördomar och öka kunskapen kring kristen tro och frikyrkans omistliga roll och uppgift i det svenska samhället – i dåtid och i nutid.

Journalisten Fredrik Lindé.

Fredrik Lindé, född 1988, har magisterexamen inom både journalistik och teologi. Han har arbetat som reporter för en lokaltidning och redaktör i lokalradio och på senare år som pastor i Rimforsa, både inom EFK och Pingst.

Fredrik Lindé är även lärare och skolpastor på Liljeholmens folkhögskola. Han frilansar också som skribent och driver ett företag som fotograf. Lindé har bland annat skrivit om kristen etik, om Dietrich Bonhoeffers förståelse av Jesus, om Peter Halldorfs författarskap och om hur ansvariga utgivare resonerar publicistiskt i relation till Islam och muslimer. Hans dokumentärfilm Frikyrkans historia har under 2022 visats över hela Sverige.

Ing-Marie Wieselgren

Nominering: För att hon i många år arbetat för att förbättra den psykiatriska vården och på så sätt bidra till en bättre och hoppfullare tillvaro för människor i psykisk ohälsa. Genom sitt samlande engagemang har hon sakligt och med stor kunskap i sin roll som nationell samordnare för psykisk hälsa vid Sveriges regioner och landsting på ett unikt sätt bidragit till att motverka fördomar och öka kunskapen kring psykiatrisk utsatthet, sjukdom och vård.

Ing-Marie Wieselgren

Ing-Marie Wieselgren, född 9 april 1958 i Motala, var fram till sommaren 2022 nationell samordnare för psykisk hälsa vid Sveriges kommuner och regioner (SKR). Hon var svensk psykiater och överläkare vid Uppsala universitetssjukhus, där hon också verkat som klinik- och verksamhetschef. Även efter att hon avslutat sin tjänst vid sjukhuset höll hon nära kontakt med professionen, bland annat genom att täcka upp för kollegorna under semestertider. 1995 disputerade hon på en avhandling om schizofreni. Wieselgren deltog även som expert i olika arbetsgrupper och kommissioner.

Wieselgren var medlem i Uppsala missionskyrka och medverkade i många år i Sveriges radios Tankar för dagen. Hennes arbete och stora hjärta för unga har inspirerat många. Staffan Isling, dåvarande vd för SKR, kallade henne för “en otroligt modig tjänsteperson” och tidigare ärkebiskop Antje Jackelén sa att Ing-Marie Wieselgrens arbete för psykisk hälsa inte bara var hennes uppdrag, “utan även hennes passion och mission”.

Den 6 juli 2022 avled Ing-Marie Wieselgren efter att ha blivit knivhuggen till döds i Visby under Almedalsveckan.

Sebastian Stakset

Nominering: För att han oupphörligt berättar de glada nyheterna om Jesus – i musik, böcker, reportage, intervjuer och Sommar i P1 – och för att han föredömligt omsätter det i praktiken, genom resor till kriget i Ukraina för att hjälpa, genom stöd till utsatta i Sverige och med hjälp till unga med psykisk ohälsa, bland annat genom att ha startat ett socialt center för unga kvinnor som vill leva ett drogfritt liv.

Sebastian Stakset, född 1985 i Skarpnäck, är för många känd som tidigare rappare i Kartellen, men också som författare, evangelist och sommarpratare i P1. Sebastian Staksets resa om att gå från mörker till ljus, från ett liv i droger och med fängelsevistelser, till ett liv i frid och förlåtelse genom mötet med Jesus, har han berättat om i tv, radio och i sin bok Bara ljuset kan besegra mörkret.

Hans passion för att sprida evangelium och ge igen till samhället har nått ut till många i Sverige, också i hans podcast “Helt ärligt”. Han grundade organisationen Heart of evangelism, för att kunna sprida budskapet om frälsning och upprättelse. Sebastian Stakset har också på många olika sätt själv hjälpt och dessutom lyft behovet av att hjälpa framför allt unga människor i utsatthet och psykisk ohälsa.

Fler artiklar för dig