Ledare

Det skaver när en kommun bedriver aktivism med skattepengar

Steven Crosson: I livet och i döden, vi kommer inte undan de sociala aktivisterna

Förra året valde Malmö stads fastighets- och gatukontor, på uppdrag av tekniska nämnden, att bygga en enhörning monterad på en 6 meter hög rosa piedestal med en bas i regnbågens färger. Detta i samband med World Pride. På sin hemsida skriver Malmö kommun att gestaltningen syftar till visa att “man får vara precis som man vill” och att “enhörningen står för det unika”.

Vad kostade denna enhörning skattebetalarna? 850 000 kronor. Efter att gestaltningen (fastighets- och gatukontoret understryker av någon anledning att det inte är ett konstverk) har prytt staden under World Pride 2021 kommer nu enhörningen att stå till kommunens förfogande. Exempelvis för “framtida julfiranden”. Man kan ju hoppas.

Att Malmö smyckar stadsmiljön är något som ligger helt i linje med vad en kommun ska arbeta med. Men det skaver när kommunen bedriver aktivism och påverkan av medborgarna med medborgarnas egna skattepengar. Tyvärr är detta ingen enskild händelse.

Sveriges skolor, sjukvård och kommunala bolag ger frikostigt ut pengar till projekt och insatser under paroller så som jämställdhet, likabehandling och mänskliga rättigheter. Nyligen gjorde Kvartal en djupdykning i den självutnämnda kriminologen Nina Rungs föreläsning och utbildningsverksamhet. Under flera år har Nina Rung föreläst hos bland annat socialtjänst, länsstyrelser, för lärare och har även återkommande medverkat i medier. Ofta mot betalning. Rung är bara en av många föreläsare, experter och tyckare som drar nytta av det offentligas intresse av laddade värdeord. För en utbildning hos Arboga kommun tog Rung 80 000 kronor för en föreläsning om machokultur. Prisvärt?

Vill du bygga en sex meter hög staty av en enhörning, gör då det. Men inte med våra gemensamma skattepengar.

—  Steven Crosson

Men det är inte bara de levande skattebetalarna som ger till den spirande aktivismen. Inte ens i graven kommer vi undan de sociala aktivisterna. Allmänna arvsfonden, vars kapital kommer från bortgångna svenskars otestamenterade pengar, delar varje år ut miljonbelopp till “allmännyttiga ändamål”. Vad är då allmännyttiga ändamål? Jo, exempelvis 1,8 miljoner kronor för att få fler flickor att spela tv-spel, något som Smedjan rapporterat om. Ett viktigt samhällsproblem avvärjt. Tack Allmänna arvsfonden?

Aktivism är inget fel. Det är bra att människor med en tro och en drivkraft om vad de tror är förbättring och förändring gör något. Dagens läsare vet kanske mer om detta än många andra. Frivilligt arbete och engagemang i kyrkor och församlingar är en form av aktivism som det sällan gödslas pengar över. Här skulle många sociala aktivister kunna lära ett och annat.

Vad som däremot rimmar illa är ihopblandningen av aktivism och andras pengar. Vill du bygga en sex meter hög staty av en enhörning, gör då det. Men inte med våra gemensamma skattepengar. Vill du tala om problemet med machokultur, gör då det. Men utan att skicka en saftig räkning efteråt. Vill du att fler flickor ska spela tv-spel, köp då en konsol i julklapp till lämplig ungdom. Men gör det utan att skicka räkningen till himmelen.

Fler artiklar för dig