Ledare

Ryssland liknar allt mer en sekt

Kommentar: Förhoppningen är att de politiska ledarna på G20 konfronterat Putin

Indonesiens president öppnade G20-mötet med att adressera kriget i Ukraina och nödvändigheten av att det upphör. Rysslands närvaro vid G20 på Bali den 15-16 november sker genom utrikesminister Sergey Lavrov som lämnade mötet efter första dagen. Ukrainas president Wolodymyr Zelenskyj vädjade i ett digitalt tal till de samlade politikerna om att inte behöva kompromissa med sitt samvete och sin självständighet i ett möjligt kommande fredsavtal.

G20 representerar två tredjedelar av världens befolkning. Det är alla toppolitikers ansvar att hålla dörren öppen för dialog, om möjligt. Här behöver Ukrainas president fortsatt stark uppbackning av ett enat EU tillsammans med USA och resten av världen.

Det Ryssland som efter murens fall i form av Sovjetunionen höll på att öppnas för omvärlden liknar nu mera en sekt. Förföljelse av ryska oppositionella har nått nya nivåer allt sedan kriget mot Ukraina inleddes. Ilja Jasjin, en av de mest framträdande oppositionspolitikerna i Ryssland, har sedan sommaren 2022 suttit häktad och riskerar långa fängelsestraff. Han går i Aleksej Navalnys fotspår och vägrar lämna Ryssland.

Frågan är vem, eller vilka som ska nå fram till en mer och mer isolerad Putin. Risken är att det bara är Ukrainska framgångar på slagfältet som kan få Putin och Lavrov att tänka om. Förhoppningen är att G20-ländernas ledare konfronterat Ryssland nu. Om inte är risken att kommande vinters lidande blir oöverstigliga.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig