Ledare

Det krävs en fakir för att jonglera fricirkusen Liberalerna

Frida Park: I värsta fall blir det en flopp för Johan Pehrson

Den politiska fricirkus som ibland kallas Liberalerna har valt Johan Pehrson som sin ledare. Pehrson har sedan Nyamko Sabunis avgång tagit på sig rollen att vara lejontämjare, fakir – och clown. Den senaste cirkusen uppstod efter att han på ett internt partimöte kallat Sverigedemokraterna för en “brun sörja”, som Expressen rapporterat om.

Frågan om varför han säger en sak internt och en annan externt, samt huruvida han vill be, har bett eller kommer be SD om ursäkt, fick aldrig riktigt sitt svar i SVT:s Agenda. Pehrson framstod som oförberedd, otydlig – och än mer snurrig. Kluven, minst sagt.

Det är klart, Liberalerna som parti har länge varit kluvna till SD. Och Tidöavtalets paradigmskifte i migrations- och integrationspolitiken har mötts av högljudda interna protester i partiet. “Kravliberalerna” sparkar visserligen inte bakut mot förslag om samhällskunskapstest för att få bli svensk medborgare, något de själva föreslagit för länge sedan. Men att rätten till familjeåterförening tas bort, rätten till offentligt finansierad tolk och omvandlandet av permanenta uppehållstillstånd (PUT) till tillfälliga (TUT) bär en liberal emot.

Vi får väl se hur det går med konststycket att jonglera SD, Stockholmsliberalerna, LUF och väljarkåren.

—  Frida Park

Det senare förklaras i SvD (27/11) av den moderata migrationsministern, Maria Malmer Stenergard, som ett sätt att få de cirka 300 000 personer med permanenta uppehållstillstånd att fortsätta resan mot ett svenskt medborgarskap. Det är inte en orimlig strävan. Det är först som medborgare du bland annat kan rösta i alla val och ställa upp som förtroendevald. Men för att få ett sådant stipulerar Tidöavtalet en prövning. Att kunna grundläggande svenska och samhällskunskap är inte heller det orimligt om man vill ha ett svenskt medborgarskap, som ledarsidan skrivit tidigare. Men frågan är vad som händer om man inte klarar testet. Ska man kastas ut då, trots att man levt kanske hela sitt liv i Sverige?

Om underkänt på medborgarprovet leder till en omvandling från permanent till tillfälligt uppehållstillstånd vill Malmer Stenergard inte riktigt gå in på ännu. Migrationsministern vill däremot se över om de som fått PUT och vars skyddsskäl inte längre gäller ska få det tillbakadraget. Det låter onekligen hårt och det är inte märkligt att det skapar oro hos många. Men om fara för liv och lem i hemlandet är orsaken till PUT och man samtidigt åker på semester dit är det något som är skevt.

Här blir Tidöavtalets skrivningar om att grundläggande förvaltningsrättsliga principer fortsatt ska gälla viktiga. Det kan låta som byråkratiska men kan bli nog så avgörande för att rättssäkerheten inte ska sättas alldeles ur spel. Om så skulle bli fallet fall kan paradigmskiftet leda till en riktig sörja. Brun sörja.

Johan Pehrsons obekväma uppträdande när han intervjuas om Tidöavtalets hårda skrivningar och relationen till SD har alltså sina skäl. Vi får väl se hur det går med konststycket att jonglera SD, Stockholmsliberalerna, LUF och väljarkåren. I värsta fall blir det en flopp och Liberalerna åker ur riksdagen. Men själva föreställningen kommer säkert bli sevärd. Popcorn säljes vid kassan.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig