Ledare

Nya namn bland ledarsidans gästkrönikörer

Frida Park: Många spännande skribenter gästar Dagen under 2023

Som trogna läsare av Dagen säkert känner till brukar ledarsidan presentera nya gästkrönikörer när ett nytt år har inträtt. År 2023 har vi fler gästkrönikörer än på väldigt länge – och sex av dem gör premiär. Det är dock en sanning med modifikation eftersom flera av namnen förekommit i Dagens spalter i annan form, sommarkrönikor, debattartiklar och intervjuer. Men det blir något helt annat när en person formulerar sina tankar och spaningar i egna ord i krönikeform.

Ledarsidans gästkrönikörer behöver inte hålla sig till tidningens linje utan är ombedda att utifrån sin respektive expertis och erfarenhet fördjupa, utveckla och utmana läsarna i ämnen som rör sig i skärningspunkten tro och samhälle.

Vi är så glada att kunna presentera en riktigt spännande laguppställning bland årets gästkrönikörer. Och fortsatt får vi ta del av texter från Emma Audas, Stefan Swärd, Eleonore Gustafsson, Markus Uvell, Thomas Idergard, Ida-Maria Brengesjö, Alf Svensson, Marie Demker och Ella Bohlin.

God läsning önskas alla läsare under 2023,

Frida Park, opinionsredaktör Dagen

Nya gästkrönikörer på Dagens ledarsida:

Ulrik Josefsson

Ulrik Josephsson

Jag heter Ulrik Josefsson, är 57 år, gift med Carina och vi har tre söner tillsammans. Jag är uppvuxen i Stockholm men bor sedan 26 år i Jönköping. Däremellan har jag varit missionärsbarn i Bolivia, ungdomsledare i Älvängen, pastor och student i Lund. Jag jobbar som lärare, forskare och en av ledarna på Akademi för Ledarskap och Teologi. Yrkesmässigt rör jag mig mellan pastor, lärare och forskare. På fritiden går jag gärna i naturen. Carina och jag håller på att beta av Sveriges nationalparker.

Maria Olausson

Maria Olausson

Jag heter Maria Olausson, 35 år, och bor i Nässjö. I dag arbetar jag som officer/pastor i Frälsningsarmén i Nässjö och är nationell talesperson i barnrättsfrågor. Jag är utbildad barnrättsjurist och har bland annat arbetat 6 år på Skolverket och föreläser en del om barnkonventionen och barns rätt till tro. Till vardags tillbringar jag gärna min tid med familj och vänner, läser en bra bok, tar en promenad i naturen eller planerar nästa resa. Jag brinner för församling och att vara en röst för de svaga.

Andreas Häger

Andreas Häger Ny generation

Mitt namn är Andreas Häger och jag är 24 år. Bor för närvarandet i Uppsala vilket också är staden jag vuxit upp i. Under min uppväxt har jag varit aktiv i flera församlingar och för närvarandet är min hemförsamling Korskyrkan, Uppsala. Älskar att jobba med människor och framför allt ungdomar. Sedan hösten 2021 är jag Nationell ledare för Ny Generation, en rörelse som jag har varit en del av sedan jag började gymnasiet 2014. Utanför jobbet så brukar jag umgås med vänner, renovera lite på lägenheten eller spela discgolf.

Lars Gunther

Lars Gunther.

Lars Gunther, 66:a, född i Viared, Borås. Jag har haft itpastorn som andranamn på Internet sedan 1995. Jag älskar teologi, filosofi, vetenskap, historia, Tolkiens värld, basket- och IT. Jag bor med min fru Marit i Hestra och är pastor i Equmeniakyrkan där. Jag sitter i kyrkostyrelsen, men talar bara för mig själv när jag skriver i Dagen eller på min blogg. Det jag brinner mest för är sund karismatik, Andens kraft ihop med god teologi och klokt tänkande. Hittas på fritiden ofta i trädgården.

Joel Stade

Joel Stade

Jag är 42 år gammal och kommer ifrån Stockholm. Min hustru heter Maja; hon är socionom och jobbar i skolans värld. Vi har två barn, en dotter på åtta år och en son på sex.

I Kungsholms kyrka i Stockholm döptes jag, i vuxen ålder. Det var på påsknatten och jag minns hur kyrkan var fylld av en guldfärgat ljus.

I sju år arbetade jag som politiskt sakkunnig åt statsminister Stefan Löfven. Jag har en examen i statsvetenskap och har de senaste åren läst teologi på bland annat Enskilda högskolan.

Victoria Vasquez

Victoria Vasquez.

Jag heter Victoria, är 30 år och bor i Uppsala tillsammans med min man, två katter och snart en bebis. Jag är doktorand i Nya testamentets exegetik vid Uppsala universitet, vilket innebär att jag får studera Bibeln på heltid, vilket är det bästa jag vet. Jag brinner för teologi och kyrka och reflekterar gärna över det mesta i den sfären. Annars finner du mig mest troligt tittandes på en bra serie eller läsandes en bok, allra helst med en bit choklad.

Gästkrönikörer som fortsätter skriva i Dagen:

Fler artiklar för dig